20.02.2016 20:20

AZ stijgt naar derde plaats na solide zege

AZ Alkmaar is de nieuwe nummer drie van de Eredivisie. Het won zaterdagavond voor de zevende keer op rij door FC Groningen met 4-1 aan de kant te zetten en stijgt daardoor wederom op de ranglijst.

Groningen begon de wedstrijd heel aardig. Via counters kwam het tot een aantal redelijke kansen. Het enige gevaar van AZ kwam uit corners, met Markus Henriksen en Stijn Wuytens die bijna tot scoren kwamen uit hoekschoppen. Uiteindelijk scoorde het thuisteam ook uit een corner; Vincent Janssen was in de 24ste minuut alert nadat Sergio Padt een kopbal van Ron Vlaar loste en tikte de 1-0 binnen. Tien minuten later werd het zelfs 2-0. Wederom was het een hoekschop die Groningen de das omdeed. Vlaar ontving de bal uit een scrimmage en tikte de tweede van de avond binnen.

AZ was vervolgens ook nog dicht bij de 3-0. In de 38ste minuut kreeg Markus Henriksen de uitgelezen mogelijkheid om de derde tegen de touwen te schieten via een penalty, maar zijn slecht ingeschoten poging werd gepakt door Sergio Padt. Ook Janssen dacht even de derde van de avond te hebben gemaakt, maar hij bleek buitenspel te staan. Hierdoor gingen de ploegen de rust in met een 2-0 tussenstand.

In de tweede helft viel de 3-0 wél op een reglementaire manier. Ridgeciano Haps was alles en iedereen te slim af door een passje van Dabney dos Santos snel richting verre hoek te schieten. Padt kwam niet meer bij de bal en mocht voor de derde keer vissen. Echter, aan de andere kant was het twee minuten later ook raak. Joris van Overeem hield Michael de Leeuw tegen in het strafschopgebied en Groningen ontving een penalty. De Leeuw zelf ging achter de bal staan en was een stuk koeler dan Henriksen, waardoor de marge hersteld werd naar twee.

Groningen was vervolgens niet bij machte om er écht een wedstrijd van te maken. Het kwam niet één keer dicht bij de 3-2. Aan de andere kant viel het doelpunt in de 71ste minuut wel. De derde goal uit een corner, ditmaal gemaakt door Henriksen, zorgde voor de 4-1. De middenvelder schoot goed binnen nadat Ben Rienstra doorkopte. Met deze voorsprong op zak kon AZ het duel rustig uitspelen, waardoor het laatste fluitsignaal klonk bij 4-1.

AZ stijgt door de zege wederom een plekje in de Eredivisie. Het wint voor de zevende maal op rij en is in ruim een maand opgeklommen van de twaalfde naar de derde plaats. Het laat hierdoor Heracles Almelo achter zich, dat een uitoverwinning bij PSV nodig heeft om de schade te herstellen. FC Groningen begint door de tweede nederlaag op rij de aansluiting met het linkerrijtje enigszins te verliezen. Het moet zich rap herpakken en weer punten gaan sprokkelen om de play-offs in zicht te houden.