26.02.2016 21:50

Excelsior wint na lange reeks weer eens

NEC Nijmegen-speler Anthony Limbombe (l.) in duel met Excelsior-speler Luigi Bruins (r.). (26-02-2016)

Twee doelpunten van Tom van Weert bezorgden Excelsior op vrijdagavond in eigen huis eindelijk weer eens een zege in de Eredivisie. NEC was niet minderwaardig, maar creëerde amper een kans en verloor dan ook terecht.

In een wedstrijd waarin er voor twee ploegen veel op het spel stond, begonnen beide partijen rommelig. Excelsior was de eerste ploeg die zich wist te herpakken in de wedstrijd en kwam dan ook verdient op voorsprong. In een snelle omschakeling, na vreemd balverlies van Christian Santos, stoomde Tom van Weert op richting het doel. Waar iedereen een balletje breed op zijn teamgenoten verwachtte, schoot de spits het leer na een krap kwartier van buiten de zestien knap tegen de touwen.

Pas tegen het half uur begon NEC zich ook nadrukkelijker met de wedstrijd te bemoeien. De bezoekers pakten het initiatief en wisten Excelsior compleet vast te zetten. De bezoekers kwamen alleen in die fase amper tot uitgespeelde kansen. Enkele schoten van afstand wist NEC wel te produceren, maar deze waren allemaal niet binnen de palen gericht.

Na de rust waren beide ploegen wederom gelijkwaardig aan elkaar. Excelsior kwam beter uit de kleedkamer en was in de fase kort na de rust de gevaarlijkste ploeg. Gelijk aan het speelbeeld in de eerste helft nam NEC daarna echter het initiatief meer en meer over, maar wederom wisten de bezoekers niet tot echte kansen te komen. Hierdoor kwam Excelsior niet echt onder druk te staan en bleef de thuisploeg zelf ook leuk meevoetballen.

Een kleine tien minuten voor tijd bleek Excelsior de meest gelukkige deze avond. Wederom Tom van Weert was trefzeker, nadat de spits slim werd bediend door Adil Auassar. De middenvelder zette Van Weert met een slimme steekbal alleen voor de doelman, waarna Van Weert rustig bleef, de doelman uitspeelde en de wedstrijd op slot wist te gooien.

Door deze 2-0 zege in eigen huis maakt Excelsior een einde aan een lange reeks wedstrijden zonder zege in de Eredivisie en neemt het weer wat afstand van De Graafschap. Tegelijkertijd komt de ploeg op gelijke hoogte met Willem II. NEC komt voor de vijfde wedstrijd op rij niet tot winnen en loopt daarmee het risico dit weekend haar plek in het linkerrijtje te gaan verliezen.

Door: Dennis Korpel