05.03.2016 15:40

Arsenal redt remise in derby tegen Spurs

Tottenhams Dele Alli lässt den Arsenal-Kicker Gabriel Paulista (l.) stehen (05.03.2016).

Arsenal heeft in ondertal een punt gered in de cruciale North London-derby tegen Tottenham Hotspur. Een bloedstollende editie van deze rivalenstrijd eindigde zaterdagmiddag in 2-2.

Beide ploegen kenden de importantie van dit duel. Het affiche überhaupt is altijd al beladen geweest gezien de regionale rivaliteit tussen de twee clubs, maar ook op de ranglijst kon de belangrijkheid van deze editie van de North London-derby niet genoeg benadrukt worden. Tottenham had vooraf aan dit duel een achterstand van drie punten op koploper Leicester City, terwijl Arsenal op zijn beurt drie punten tekort kwam op The Spurs. The Gunners wisten dat deze wedstrijd misschien wel de laatste kans was om de hoop op een Premier League-titel levend te houden.

Tottenham startte de eerste helft beter dan The Gunners. Èrik Lamela kreeg de grootste kans voor de thuisploeg in de 26ste minuut, toen hij David Ospina op zijn weg vond in een poging een voorzet binnen te lopen. Naarmate de wedstrijd vorderde kantelde het initiatief langzamerhand en was ook Arsenal op momenten gevaarlijk. In de 39ste minuut zorgde dat uiteindelijk zelfs voor de voorsprong. Aaron Ramsey zette de uitploeg op 0-1 door een pass van Héctor Bellerín achter het standbeen langs tegen de touwen te werken. Met deze openingstreffer was gelijk de ruststand bepaald op White Hart Lane. Het spel in de eerste 45 minuten was niet geweldig, maar daar maalde geen Gunner om in de kwartier pauze van deze North London-derby.

Arsenal kende een heel aardig begin aan de tweede helft, maar wist in de 55ste minuut dat het in de problemen zou komen. Francis Coquelin pakte zijn tweede gele kaart van de wedstrijd door een overtreding te begaan op Harry Kane, waardoor Arsenal met tien man verder moest. Vijf minuten later betaalde dat al uit voor Tottenham, toen Toby Alderweireld de gelijkmaker op het scorebord zette. Hij kreeg de bal toevallig voor zijn voeten uit een corner en schoot feilloos binnen. In de 62ste minuut werd het zelfs 2-1 voor de thuisploeg. Harry Kane troefde doelman Ospina af met een ridicuul schot vanaf de zijkant van het strafschopgebied. De bal draaide via de binnenkant van de paal geweldig in, wat de voorsprong voor The Spurs betekende.

Vervolgens kreeg het Arsenal in ondertal de zware taak om deze achterstand om te buigen. Dat leek een onmogelijke opgave, maar in de 76ste minuut zorgde Alexis Sánchez zowaar voor de 2-2. Héctor Bellerín zette met een mooie dieptebal Alexis voor het doel, die de Spaanse rechtsback zijn tweede assist van de wedstrijd gaf en de stand gelijk trok. Deze 2-2 stand werd vervolgens niet meer in gevaar gebracht.

Tottenham baalt ongetwijfeld van deze nederlaag. The Spurs hadden de mogelijkheden om met de overwinning naar huis te gaan, maar lieten deze liggen. Arsenal reisde eigenlijk af naar White Hart Lane voor een zege, maar met deze remise zal men niet klagen in het kamp van The Gunners. De achterstand van drie punten op Tottenham houdt stand, terwijl Leicester City later op zaterdag nog uit kan lopen naar acht punten op de ploeg van Arsène Wenger. De huidige koploper is de lachende derde van deze North London-derby.

Door: Nino Vermeulen