11.03.2016 22:00

De Graafschap hekkensluiter af na ruime zege

Youssef El Jebli opent de score bij De Graafschap - Roda JC. De middenvelder zorgt er met een bekeken schot voor dat zijn ploeg op een 1-0 voorsprong komt. (11-03-2016)

De Graafschap heeft de rode lantaarn vrijdagavond weer overgedragen aan SC Cambuur. Dankzij een overtuigende 3-0 overwinning op Roda JC Kerkrade staat het weer voorlaatste in de Eredivisie.

De eerste helft representeerde qua niveau de plaatsen die De Graafschap en Roda JC bezetten op de ranglijst. De respectievelijke nummer achttien en veertien maakten er een slordige eerste 45 minuten van, waarin beide ploegen tot weinig kansen kwamen. Uit het niets viel toch de openingstreffer; in de 33ste minuut tekende Youssef el Jebli voor de 1-0 na een knappe assist van Cas Peters. Hij kon de bal ongehinderd aannemen en hard in het doel schieten.

Twee minuten later deed zich een heel ander voorval voor in de Vijverberg; de elektronische boarding viel om. Volgens arbiter Ed Janssen een gevaarlijke situatie. Daarom trommelde de stadionspeaker honderden toeschouwers op om te helpen om deze weer overeind te krijgen. Dat lukte niet, maar uiteindelijk besloot men om het gevaarte aan de kant te schuiven. In de elf minuten die resteerden in de eerste helft gebeurde een stuk minder dan in de zeven minuten pauze daarvoor, waardoor de ruststand 1-0 was.

Al snel in de tweede helft zorgde De Graafschap zelfs voor de verdubbeling van de score. Robin Pröpper wist zijn hoofd te zetten tegen een corner van Andrew Driver en zag zijn kopbal voor het eerst dit seizoen resulteren in een goal. Met deze 2-0 had De Graafschap een comfortabele voorsprong, alleen deze leek het weg te geven in de zestigste minuut. Nathaniël Will haalde na een uur Arjan Swinkels neer in het strafschopgebied en veroorzaakte daarmee een penalty. Een ideale mogelijkheid voor Roda om de aansluitingstreffer te maken, maar Rydell Poepon schoot de strafschop zeer teleurstellend in. Daardoor kon Hidde Jurjus pakken.

In het restant van de tweede helft probeerde Roda meermaals tevergeefs tot een uitgespeelde kans te komen. De Graafschap stond goed en weerde iedere aanval die het incasseerde relatief gemakkelijk. In de slotminuten kwam De Graafschap zelfs nog tot een derde goal; invaller Piotr Parzyszek kon een rebound gemakkelijk binnenlopen om de 3-0 op het scorebord te zetten en het feest compleet te maken.

Daarom won het voor het eerst sinds eind januari weer een Eredivisiewedstrijd en is de ploeg van Jan Vreman hekkensluiter af op het hoogste Nederlandse voetbalpodium, in de hoop dat directe concurrent SC Cambuur verzuimt een resultaat te halen in de uitwedstrijd tegen Heracles Almelo. Voor Roda blijft er door de nederlaag werk aan de winkel in de Eredivisie; het gat met de degradatiezone is maar zes punten en kan in het restant van deze Eredivisiespeelronde nog vergroot worden.

Door: Nino Vermeulen