12.03.2016 12:20

Parzyszek aast op lijfsbehoud: "Dat is het doel"

Piotr Parzyszek viert het scoren van de 3-0 tijdens het competitieduel De Graafschap - Roda JC Kerkrade. (11-03-2016)
Piotr Parzyszek viert het scoren van de 3-0 tijdens het competitieduel De Graafschap - Roda JC Kerkrade. (11-03-2016)

Piotr Parzyszek was vrijdagavond voor het eerst sinds zijn terugkeer in Doetinchem trefzeker. Voetbal.com sprak na afloop van het competitieduel De Graafschap - Roda JC Kerkrade (3-0 overwinning) met de spits over zijn terugkeer bij De Graafschap, zijn eerste treffer en over Polen.

Wachten op nationale debuut

Parzyszek werd geboren in Polen, maar groeide op in Nederland. In het verleden speelde de spits een aantal jeugdinterlands namens Polen. "Ik ben op mijn zesde naar Nederland gekomen met mijn moeder. Ik heb hier gestudeerd en ik heb hier mijn vrienden. Maar ik zal altijd terugkeren naar Polen om mijn familie te bezoeken. Ik heb ook altijd bij Jong Polen gezeten, maar ik ben nu een jaar te oud. Het is kijken naar het eerste, maar dat heeft op dit moment geen prioriteit", aldus Parzyszek, die zich nog niet wil wagen aan een concurrentiestrijd met Bayern München-spits Robert Lewandowski. "Nee, dat hoeft nog niet. Zover ben ik nog niet", lacht de spits. Parzyszek heeft wel de ambitie om interlands te spelen voor Polen. "Ja, zeker. Ik heb voor Jong Polen gespeeld. Ik weet hoe mooi het is om voor je land te spelen. Je moet ook realistisch zijn. Ik mag daar pas naar kijken als ik tien of vijftien goals maak in de Eredivisie. Zover is het nog niet."

Eerste treffer

Parzyszek begon vrijdagavond met dat doel. De Poolse spits loopt nu één op vier, maar volgens de aanvalsleider moet er ook naar het aantal speelminuten gekeken worden. "Ja, dat sowieso. Eén op vier is aardig, maar ik denk dat je ook naar het aantal minuten moet kijken. Ik heb nu in totaal veertig minuten gespeeld, denk ik. Dan is één doelpunt een prima resultaat. Dat smaakt naar meer. Ik hoop dat ik van waarde kan zijn voor de ploeg."

Parzyszek heeft Vreman nog niet om meer speelminuten gevraagd. "Nee, ik zit ook niet in een situatie dat ik daar recht op heb. Ik ben hier in de winter gekomen en ik moet me weer opnieuw bewijzen. Ik wil er alles aan doen om deze club in de Eredivisie te houden. Op het moment dat Jan (Vreman, red.) mij nodig heeft, dan zal ik er staan. In welke minuut dan ook", aldus Parzyszek, die tot het einde van het seizoen tekende bij De Graafschap. Hij hoopt ook volgend seizoen voor de Superboeren te spelen. "Ik ben er van overtuigd dat wij erin blijven en dat ik volgend jaar dan ook nog hier speel. Dat is het doel."

Terugkeer naar De Graafschap

De Graafschap voelt als thuiskomen voor de aanvaller, die afgelopen winter zijn contract bij Charlton Athletic liet ontbinden. "Ja, zeker. Ik was transfervrij en dan ga je nadenken. Er waren genoeg keuzes en mogelijkheden. Ik moest aan mezelf denken. Ik heb ook ambities. Twee jaar geleden ging ik weg omdat ik veel wist te scoren. Dat scoren verleer je niet, dat zie je vandaag (vrijdagavond, red.). Het aankomende anderhalf jaar is een nieuwe springplank voor mijn carrière", aldus Parzyszek, die nu ook weer dichterbij zijn familie kan zijn. "Dat ook. Ik heb een vriendin en een kleine. Dat weegt natuurlijk ook mee. Op dit moment was dit het beste voor ons en ook het beste voor mij op voetbalgebied."

Plannen doet Parzyszek echter niet meer. "Nee, in de voetbalwereld heeft dat geen zin. Ik heb de afgelopen twee jaar veel meegemaakt. Ik heb veel dingen gezien. Ik ben 22, maar ik kan al een heel boek schrijven over wat ik heb meegemaakt. Het heeft allemaal niet zoveel nut", vertelt Parzyszek, die veel heeft geleerd van zijn periodes in het buitenland bij Charlton Athletic, Sint-Truiden en Randers. "Ik ben er mentaal vooral sterker van geworden. Voetballend ben ik ook beter geworden. Ik ben een ander soort voetballer geworden. Ik heb veel geleerd van de verschillende voetbalstijlen in België, Denemarken en Engeland. Het is allemaal anders. Vooral mentaal heeft het me ijzersterk gemaakt."

Belgische competitie

Parzyszek stond tijdens het seizoen 2014/2015 onder contract bij Sint-Truiden en scoorde daar elf keer in de Tweede Klasse. In de Belgische competitie is het voor een spits lastiger om te scoren. "Ja, dat is zeker zo. In de Belgische Tweede Klasse, zeg maar de Jupiler League van België, daar lopen veel betere spelers rond. Het is daar veel moeilijker om te scoren. Ik begrijp niet dat er niet meer clubs scouten in de Belgische Tweede Klasse. En onderschat de Belgische Jupiler Pro League ook niet. Dat lijkt me een betere tussenstap voor spelers, voordat je naar Engeland gaat, dan de Eredivisie."

"Nee, ik heb nog nooit spijt gehad van een keuze die ik heb gemaakt. Achteraf had ik het misschien anders gedaan, maar spijt heb ik niet", aldus Parzyszek, die zichzelf geen doelstelling wil opleggen voor dit seizoen. "Nee, dat is niet realistisch. Ik weet niet hoeveel ik nog zal spelen. Als ik wist dat ik elke week negentig minuten zou spelen, dan was het anders. Dat weet je op voorhand niet. Op de momenten dat ik er sta wil ik doelpunten maken en aan het einde van het seizoen maken we de balans op."

Door: Jurre Hermans

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner