13.03.2016 16:22

Moeizame zege Heracles tegen hekkensluiter

Invaller Robin Gosens heeft zijn ploeg naar een 2-1 voorsprong geschoten tegen Cambuur Leeuwarden. Op de achtergrond juicht aanvoerder Mark-Jan Fledderus mee. (13-03-2016)

Heracles Almelo heeft zondagmiddag een moeizame 3-1 overwinning geboekt op SC Cambuur. De Heraclieden stijgen daardoor naar de subtop, terwijl de Leeuwarders door de nederlaag de laatste positie bezetten.

In de eerste helft was Heracles de betere. Het had weliswaar wat moeite met de opbouw, maar creëerde wel de meeste kansen en had het meeste balbezit. Tevens bracht het de Cambuur-verdediging regelmatig in de problemen met een hoge pressie. Toch kwamen de Heraclieden maar tot één noemenswaardige kans; in de 21ste minuut raakte Wout Weghorst de paal na een voorzet van Thomas Bruns.

Aan de andere kant viel het doelpunt wél. Cambuur kwam tot scoren met het enige schot op doel dat het in de eerste helft produceerde. De goal viel door de individuele klasse van Jack Byrne, die een tackle van Iliass Bel Hassani omzeilde en van ruim 25 meter heerlijk in de hoek schoot. Hierdoor speelde Cambuur absoluut niet overtuigend, alleen was het wel aan de leiding in de rust.

In de tweede helft wist Heracles de wedstrijd vroeg te kantelen. In de vierde minuut van het tweede bedrijf kwam de ploeg van John Stegeman op gelijke hoogte met Cambuur. Weghorst kreeg de bal toevallig voor zijn voeten en maakte daar dankbaar gebruik van door in twee pogingen af te maken en de 1-1 op het scorebord te zetten. In de daaropvolgende tien minuten creëerde Heracles kans op kans en had het wel 4-1 kunnen staan, alleen het kwam niet tot scoren. Met name Weghorst was na zijn goal verantwoordelijk voor veel gemiste kansen.

Uiteindelijk moest Heracles tot aan de 77ste minuut wachten op de bevrijdende treffer. Invaller Robin Gosens kreeg een afgevallen bal voor zijn neus aan de rand van het strafschopgebied en wist de bal heel bekeken in de korte hoek te prikken, waardoor de Almeloërs eindelijk een voorsprong te pakken hadden. In de slotfase kwam Cambuur amper tot kansen tot de gelijkmaker, en in de slotfase kwam Heracles zelfs tot de 3-1. Bel Hassani zorgde met een fraai krulschot voor de absolute beslissing en daarmee de eindstand.

Door de zege mogen de Heraclieden eindelijk weer drie punten bijschrijven en klimt het weer in het linkerrijtje. De Almeloërs staan nu zesde in de Eredivisie, vijf punten van nummer drie Feyenoord. Voor Cambuur komt de nederlaag erg ongelegen; doordat De Graafschap afgelopen vrijdag de volle buit pakte tegen Roda JC Kerkrade is de ploeg van Marcel Keizer de nieuwe hekkensluiter in de Eredivisie. Het staat één punt achter op de Superboeren en heeft een minder doelsaldo.

Door: Nino Vermeulen