02.04.2016 20:25

Meeslepend degradatieduel eindigt onbeslist

SC Cambuur-speler Calvin Mac-Intosch (l.) in duel met De Graafschap-speler Youssef El Jebli (r.) tijdens het hooggespannen degradatieduel tussen beide teams. (02-04-2016)

SC Cambuur en De Graafschap hebben zaterdagavond in een kenmerkende degradatiekraker de punten moeten delen. In een bloedstollende wedstrijd scoorden beide ploegen tweemaal.

De eerste helft was hetgeen ervan verwacht werd. In een absolute degradatiekraker was de strijdlust hoog, het voetbal slecht en er waren twee teams te zien die vooral geen nederlaag wilden lijden. Dat zorgde voor een wedstrijd zonder veel kansen, maar toch vielen er twee goals. Deze waren nagenoeg identiek; Vincent Vermeij zorgde in de 23ste minuut voor de 1-0 door een vrije trap van Andrew Driver tegendraads in te koppen. Datzelfde gebeurde aan de andere kant in de 29ste minuut, toen Cambuur-verdediger Calvin Mac-Intosh net als Vermeij van een dekfout profiteerde en de 1-1 tegen de touwen werkte. Naast deze goals waren er weinig kansen en was er bovenal weinig goed voetbal.

In de tweede helft, waarin dat spelbeeld maar weinig veranderde, kwam Cambuur zelfs op voorsprong. Vlak voordat de klok het uur aantikte zorgde invaller Kevin van Veen voor de 1-2 van de Leeuwarders. De spits schoot met een vrije trap van zo'n twintig meter de goal binnen die de uitploeg op voorsprong zette.

Daar was het nog niet afgelopen. In de 75ste minuut kwam De Graafschap weer langszij dankzij een erg knullige blunder van Harm Zeinstra. De doelman, die er instond omdat Leonard Nienhuis is de warming-up uitviel, loste onnodig een voorzet van Driver en moest aanzien hoe de bal via de voeten van Ted van de Pavert in het doel rolde. Na deze 2-2 kwamen beide ploegen niet meer tot veel uitgespeelde kansen, mede omdat beide kampen vooral bang waren om te verliezen.

Deze 2-2 stand bleef dus staan tot aan het laatste fluitsignaal, waardoor het verschil tussen beide ploegen identiek blijft. De Graafschap behoudt het schamele verschil van één punt op Cambuur, al kan de ruime voorsprong in doelsaldo gezien worden als een extra punt. Wat zeker is dat beide clubs nog een spannende tijd te wachten staat, waarin de Leeuwarders toch het makkelijkste programma lijken te hebben. Zij ontvangen in eigen huis nog Excelsior en Willem II. Of dat genoeg is om De Graafschap te passeren en daarmee directe degradatie te ontlopen, moet de toekomst uitwijzen.

Door: Nino Vermeulen