02.04.2016 21:35

PSV heeft geen moeite met AZ en wint ruim

Marco van Vinkel juicht nadat hij de 2-0 voor PSV heeft gescoord tijdens het duel met AZ. (02-04-2016

In een bijzonder aantrekkelijk duel heeft PSV zaterdagavond AZ met 2-4 over de knie gelegd. De wedstrijd stond bol van de kansen, maar PSV was veruit de betere ploeg en won daarom  terecht. AZ beet in de eerste helft een aantal keer brutaal van zich af, echter was PSV efficiënter en liep in de tweede helft uit naar een ruime overwinning. De afwezigheid van het geprezen verdedigingsduo Ron Vlaar en Stijn Wuytens bleek een groot gemis bij AZ.

De wedstrijd startte meer dan furieus, aangezien Dabney dos Santos binnen de minuut een enorme kans kreeg. De vleugelaanvaller schrok echter en werkte van heel dichtbij de bal over het doel. Daarna bleef het kansen regenen en raakte Thom Haye van ruim veertig de kruising. Zoet stond daarbij aan de grond genageld, maar kreeg dus hulp van het houtwerk. Aan de andere kant werkte Gastón Pereiro de bal met een lob over Sergio Rochet, maar ook hier was de lat spelbreker.

Dit alles gebeurde binnen twaalf minuten, waardoor het openingsdoelpunt niet lang kon uitblijven. Santiago Arias zette goed door en gaf een lage voorzet. Uit de kluts belandde de bal bij Pereiro en via Derrick Luckassen werkte de Uruguayaan de bal in het doel, 0-1. De storm ging daarna een beetje liggen, al kregen Luciano Narsingh en opnieuw Pereiro nog flinke mogelijkheden om te scoren. Toch lukte het PSV om de score te verdubbelen voor rust, want Marco van Ginkel rondde een vlijmscherpe counter beheerst af.

Na de theepauze ging AZ direct op zoek naar de gelijkmaker, maar pogingen van afstand van Ridgeciano Haps en Levi García vlogen net naast het doel van Jeroen Zoet. PSV liet in die fase de teugels even vieren, maar zette vervolgens weer aan. Via Narsingh, die scoorde na uitstekend werk van Davy Pröpper, en Van Ginkel, knalde een vrije trap schitterend binnen, liepen de Eindhovenaren uit naar 0-4. Jop van der Linden deed tien minuten voor tijd nog iets terug door een strak aangemeten vrije trap van dichtbij binnen te knikken.

Het leek daarna nog even spannend te worden toen Muamer Tanković van dichtbij de 2-4 raak schoot, maar de voorsprong kwam niet meer in gevaar voor PSV. Door de overwinning heeft de ploeg van Phillip Cocu de koppositie weer van Ajax overgenomen. De Amsterdammers komen zondagmiddag echter nog in actie en kunnen dit weer herstellen. Voor AZ betekent de nederlaag de tweede wedstrijd op rij zonder winst en dus moet de ploeg hopen dat de concurrenten Vitesse en PEC Zwolle punten verspelen tegen respectievelijk NEC en Ajax.