02.04.2016 22:34

Feyenoord op plek drie vijf punten los van AZ

Feyenoord heeft zaterdagavond een belangrijke slag geslagen in de strijd om plek drie van de Eredivisie. De formatie uit Rotterdam zag AZ eerder al verliezen van PSV (2-4) en won zelf zeer gemakkelijk van stadsgenoot Excelsior: 3-0.

Feyenoord gaf de Kralingers voetballes in de eerste helft. In De Kuip overheerste de thuisploeg op elk voetballend vlak en na twintig minuten stond de verdiende 1-0 op het scorebord. Nadat Eljero Elia in de vijfde minuut al de paal raakte, maakte de van een schorsing teruggekeerde Dirk Kuyt de openingstreffer. De veteraan kopte een corner van Jens Toornstra in bij de eerste paal. Nog geen tien minuten later werd het ook 2-0. Jurgen Mattheij ging onder druk van Kuyt in de fout, Toornstra pikte op en vond Elia in de zestien, die met rechts Tom Muyters kansloos liet. Na de 2-0 kreeg Michiel Kramer nog twee aardige kansen, maar de derde treffer bleef Excelsior bespaard.

Ook in de tweede helft had Excelsior bijzonder weinig in te brengen. Feyenoord controleerde de wedstrijd, maar werd wel wat gemakzuchtig. De 3-0 viel uiteindelijk na een uur spelen en wederom had Toornstra de bedienende rol. De middenvelder wilde in één keer op doel schieten, maar gaf de bal perfect bij de tweede paal voor Kuyt, die alweer zijn achttiende goal van het seizoen maakte. Voor de thuisploeg was het na de 3-0 al helemaal tijd om het duel zakelijk uit te spelen. Met Karim El Ahmadi en Kuyt haalde Giovanni van Bronckhorst twee spelers met veel minuten in de benen naar de kant, het applaus bij de wissel van Kuyt was het hoogtepunt in het laatste kwartier.

Door de overwinning van Feyenoord loopt de ploeg drie belangrijke punten uit op AZ. De Alkmaarders gingen eerder op de zaterdagavond met 2-4 onderuit tegen PSV. Het verschil tussen Feyenoord en AZ bedraagt nu vijf punten. De nummer drie van de Eredivisie mag aan het einde van het seizoen direct richting de voorrondes van de Europa League, de nummers vier tot en met zeven spelen in de play-offs voor één zo’n ticket. Feyenoord kan via de KNVB beker ook nog rechtstreeks Europees voetbal behalen. Excelsior speelde geen rol van betekenis in De Kuip en zal snel beter moeten voetballen om degradatievoetbal te voorkomen. De ploeg blijft voorlopig in de gevarenzone staan.

Door: Jos Boesveld