03.04.2016 14:24

NEC te sterk voor Vitesse in Gelderse derby

Anthony Limbombe (m.) zorgt ervoor dat NEC in de Gelderse derby tegen Vitesse op 1-0 komt. (03-04-2016)

NEC heeft zondagmiddag een zeer belangrijke zege geboekt door de grote rivaal te verslaan. De Nijmegenaren waren met 2-1 te sterk voor Vitesse, dat eigenlijk minder te vertellen had dan de stand doet vermoeden.

De eerste helft kenmerkte zeker wat een gemiddelde Gelderse derby te bieden heeft. De zeventien nationaliteiten op het veld leken zich wel degelijk bewust te zijn van de belangen van de beladen burenruzie en staken veel passie in het duel. Dat zorgde naast veel inzet voor een aantal kansen voor beide ploegen, in een wedstrijd die qua initiatief op en neer ging. Daarbij was de spelbenadering van NEC het meest opportunistisch, waardoor de wedstrijd rustigere fasen kende toen Vitesse het balbezit had. Het leek af te stevenen op een 0-0 ruststand, maar in de 45ste minuut kwam de thuisploeg toch tot scoren. Gregor Breinburg zette een aanval op met een mooie dieptebal vanaf de middenlijn, die terechtkwam bij Anthony Limbombe. De buitenspeler nam de bal perfect aan en maakte daaropvolgend koel af om zijn ploeg in de slotfase van de eerste helft de voorsprong te bezorgen.

In de tweede helft was het spel van NEC niet achteroverleunend. De Nijmegenaren bleven proberen de andere kant van het veld te bereiken en wellicht de bevrijdende 2-0 te maken. Daar kreeg NEC enkele kansen voor, alleen de goal viel niet. Aan de andere kant had Vitesse veel moeite om tot uitgespeelde kansen te komen. De ploeg van Ernest Faber had maar weinig moeilijkheden om de aanvallende intenties van Vitesse tegen te houden.

In de 81ste minuut viel dan eindelijk die ogenschijnlijk bevrijdende treffer voor de Nijmeegse equipe. Uit een corner kwam de bal terecht bij Dario Dumić, die onberispelijk tegen de touwen schoot en daarmee de beslissing op het scorebord leek te zetten. Echter, niets bleek minder waar; drie minuten na de 2-0 werd het verschil van één goal weer hersteld door het Arnhemse uitteam. Lewis Baker schoot met een mooie vrije trap de 2-1 tegen de touwen en bracht daarmee de spanning terug. Helaas voor Vitesse trok het spelbeeld van voor de 2-0 zich door en kwamen de Arnhemmers amper tot kansen in de resterende slotfase, waardoor het bij 2-1 bleef in de Gelderse derby.

Dankzij de nipte overwinning stijgt NEC één plek op de ranglijst, naar de achtste plaats. Alleen als PEC Zwolle wint bij Ajax, moet het deze plek weer uit handen geven. Desalniettemin betekent de overwinning, naast een volksfeest in de regio Nijmegen, dat een eindpositie in de play-offs voor Europees voetbal een zeer reëel doel blijft voor de promovendus. Voor Vitesse geldt hetzelfde; de Arnhemmers moeten vooral oppassen dat ze hun plekje in de play-offs niet kwijtraken. Daarvoor moet de ploeg van Rob Maas zich rap herstellen van deze tik en in het restant van de Eredivisie genoeg punten pakken.

Door: Nino Vermeulen