03.04.2016 16:28

Heerenveen in extremis voorbij Roda JC

Vlak na rust komt sc Heerenveen op voorsprong tegen Roda JC nadat Arber Zeneli (r.) een voorzet van Luciano Slagveer tegen de touwen werkt. (03-04-2016)

SC Heerenveen heeft zondagmiddag in blessuretijd weten te winnen van Roda JC. Lange tijd leek het duel in 1-1 te eindigen, maar in blessuretijd besliste Branco van den Boomen het duel door rechtstreeks te scoren uit een vrije trap.

De eerste helft verliep vrij gezapig en zonder al te veel spektakel. Heerenveen kreeg een aantal aardige mogelijkheden, maar speelde dat vaak slecht uit. Zo kreeg Stefano Marzo de mogelijkheid om voor te zetten vanaf rechts, maar deed dat zo eenvoudig dat de voorzet er moeiteloos uitgehaald werd. De eerste helft bestond verder dan ook vooral uit afstandsschoten van onder anderen Van den Boomen en Arber Zeneli. Het hoogtepunt van de eerste helft was dan ook de veertiende minuut, waarin het spel werd stil gelegd en er een minuut lang werd geapplaudisseerd voor de overleden Johan Cruyff.

Na rust viel er echter meer te beleven op het veld, want al na vijf minuten was het raak. Luciano Slagveer draaide de bal vanaf rechts op het hoofd van Zeneli, die zich ontdeed van zijn tegenstander en helemaal vrij in kon koppen. Meteen daarna voerde Roda JC een dubbele wissel door, het bracht Ard van Peppen en Kristoffer Peterson in het veld voor Henk Dijkhuizen en Farshad Noor. Dat zorgde er al snel voor dat de thuisploeg meer grip kreeg op de wedstrijd. Zo stuurde Jordy Buijs een vrije trap richting de korte hoek, maar was Erwin Mulder alert genoeg om de bal uit het doel te tikken. In de 66e minuut was het wel raak voor Roda. Peterson kwam vanaf links naar binnen en haalde uit, maar zag zijn schot op de paal belanden. De rebound was echter voor Tom Van Hyfte, die dichtbij stond en met rechts de bal binnen kon tikken.

Ook de rest van de tweede helft waren de betere kansen voor Roda. Georgiy Zhukov mocht ver komen en wist de bal bij Van Hyfte te krijgen, maar die schoot in de handen van Mulder. Even later kreeg Van Hyfte opnieuw een enorme kans, toen Peterson Huizing voorbij dribbelde op links en de bal voorzette. Er zat echter nog een lastige stuit in de voorzet, waardoor Van Hyfte langs de bal heen maaide. Het leek in een gelijkspel te gaan eindigen, maar in de blessuretijd kreeg Heerenveen nog een vrije trap, die door Van den Boomen in één keer het doel in werd gedraaid.

Daarmee nam sc Heerenveen, een beetje tegen verhoudingen in, de drie punten mee naar huis. De Friezen staan nog altijd op de dertiende plaats, Roda JC blijft veertiende staan.

Door: Jessica Westdijk