16.04.2016 21:35

AZ boekt ruime overwinning tegen lijdend PEC

AZ heeft zaterdagavond in een merkwaardig duel een ruime overwinning geboekt op PEC Zwolle. De Zwollenaren hadden niets te vertellen en gingen, eindigend met een spits als doelman, met 5-1 onderuit in Alkmaar.

AZ was in de eerste helft ruim de betere. De Alkmaarders creëerden kans na kans en dat leidde in de twintigste minuut tot een doelpunt. Bart Schenkeveld tikte Dabney dos Santos aan in het strafschopgebied en veroorzaakte daardoor een penalty. Deze werd feilloos benut door Vincent Janssen. Diezelfde Janssen verstevigde zijn topscorerpositie wederom door vijf minuten later zijn tweede van de avond te maken. Hij was zeer alert nadat PEC-doelman Mickey van der Hart een schot van Stijn Wuytens loste en tikte de 2-0 tegen de touwen. In het restant kreeg AZ nog steeds het grootste aantal mogelijkheden om te scoren, maar tot verdere doelpunten kwam het niet in de eerste helft.

Het tweede bedrijf begon stormachtig. Beide ploegen creëerden binnen tien minuten een aantal kansen om tot scoren te komen. AZ had de wedstrijd kunnen beslissen, PEC had de wedstrijd een stuk spannender kunnen maken. Maar zoals de twee teams de mogelijkheden allebei creëerden, werden deze ook door allebei gemist. Juist toen de storm wat ging liggen, viel ineens de goal voor de Zwollenaren. In de 63ste minuut kopte Kingsley Ehizibue, die inviel voor de geblesseerd uitgevallen Bart Schenkeveld, de aansluitingstreffer binnen na een strakke voorzet van Ouasim Bouy. Lang kon PEC alleen niet genieten van de gereduceerde achterstand, want minder dan een minuut later stond het alweer 3-1. Dabney dos Santos zorgde met een heerlijke treffer voor het herstel van het doelpuntenverschil.

Daar was het nog niet afgelopen voor PEC. Twee minuten later, in de 66ste minuut, werd keeper Mickey van der Hart van het veld gestuurd nadat hij Janssen neerlegde in het strafschopgebied. Omdat trainer Ron Jans al driemaal had gewisseld, moest er een veldspeler in het doel. De uitverkorene werd Lars Veldwijk, die de humor er wel van inzag. De aanvaller kwam oog in oog met Janssen als verliezer uit de strijd; de spits benutte wederom zijn penalty en tekende voor zijn hattrick. In de 83ste minuut mocht Veldwijk weer vissen; wederom was het Janssen die vanuit een lastige hoek de 5-1 tegen het net wurmde. Daarbij bleef het uiteindelijk, waardoor AZ een ruime zege boekte en Janssen zijn topscorertitel nagenoeg verzekerde.

AZ stijgt door de zege in ieder geval tijdelijk naar plek vier van de Eredivisie. Als FC Utrecht geen overwinning pakt tegen Ajax, blijft de ploeg van John van den Brom daar staan. Voor AZ is deze vierde plaats een absoluut doel, aangezien deze recht geeft op directe plaatsing voor Europees voetbal indien de bekerwinnaar derde eindigt. Dat is een reëel beeld, aangezien bekerfavoriet Feyenoord stevig derde staat. Voor PEC is de ruime nederlaag een flinke tik, alleen geen ramp. De play-offs zijn nog altijd in zicht voor de Blauwvingers. Wanneer het de volgende twee wedstrijden, thuis tegen NEC en uit bij Excelsior, wint, is plaatsing voor de play-offs alsnog nagenoeg zeker.

Door: Nino Vermeulen