16.04.2016 22:34

Luuk de Jong kopt PSV voorbij flets Roda JC

PSV heeft zaterdagavond eenvoudig gewonnen van Roda JC. Dankzij twee kopgoals van Luuk de Jong en een treffer van Davy Pröpper eindigde het duel in 0-3. De Eindhovenaren zijn nu weer tijdelijk koploper in de Eredivisie.

Roda JC opende sterk en er volgden binnen vijf minuten al drie voorzetten van Kristoffer Peterson. Joshua Brenet was de aanvaller van Roda JC keer op keer volledig kwijt, maar werd geholpen door zijn teamgenoten. Toch was het PSV dat na tien minuten de leiding nam. Een corner van Jetro Willems kwam terug in het veld en kwam opnieuw bij diezelfde Willems terecht. Hij slingerde de bal nogmaals voor het doel, waar De Jong klaar stond en binnen kopte. Het was alweer het tiende doelpunt dat de spits met het hoofd maakte. Tien minuten na de openingstreffer kreeg PSV een domper te verwerken, toen Jorrit Hendrix zich geblesseerd moest laten vervangen. Hij werd hard op de voet geraakt door Peterson en werd vervangen door Stijn Schaars.

Voordat Schaars binnen de lijnen kwam, stond PSV een tijdje met tien man, maar Roda JC wist daar niet van te profiteren. Toen de Eindhovenaren weer met elf man in het veld stonden, leek het dan ook wachten op de 0-2. Zo haalde Pröpper van afstand gevaarlijk uit, schoot Gastón Pereiro over en kreeg PSV drie corners in korte tijd. Al die mogelijkheden leverden echter geen tweede goal op, waardoor Roda JC moed hield. Vlak voor rust kwam bijna de gelijkmaker op het scorebord, toen Peterson uit het niets kon schieten. Jeroen Zoet zag de bal echter naast het doel verdwijnen.

In de tweede helft begon Roda JC opnieuw goed, maar net toen de ploeg warmgedraaid was, maakte PSV de tweede goal. Weer was het De Jong die scoorde en weer deed hij dit met het hoofd. Dit keer kwam de voorzet vanaf de rechterflank, Luciano Narsingh was de aangever. Tien minuten voor tijd kwam er ook nog een derde Eindhovense goal. Pröpper kreeg de bal op het middenveld aangespeeld van Jeffrey Bruma, waarna hij dribbelde en van afstand de 0-3 binnen schoot. Daarmee was de wedstrijd gespeeld, Roda JC had niets meer in te brengen.

Dankzij de overwinning staat PSV in ieder geval tijdelijk bovenaan in de Eredivisie. Zondagmiddag komt titelconcurrent Ajax in actie tegen FC Utrecht en kan het bij winst de koppositie weer overnemen. Roda JC bezet nog altijd de veertiende plaats.

Door: Jessica Westdijk