20.04.2016 22:40

FC Twente na rode kaart voorbij Excelsior

Diep in de tweede helft heeft FC Twente een terechte overwinning weten te boeken op Excelsior. Vermakelijk was het allemaal niet in de Grolsch Veste, maar desalniettemin wisten Jerson Cabral en Zakaria el Azzouzi te scoren (0-2) na een rode kaart voor de bezoekers.

In de eerste helft haalde het amusementscijfer amper een voldoende. FC Twente, dat al veilig is en een duel om des keizers baard speelde, moest het doen zonder de man die bij vrijwel alle treffers betrokken is: Hakim Ziyech. Zonder de geschorste spelmaker werd Excelsior amper in verlegenheid gebracht. Pas toen de theepauze dichterbij kwam, kregen de Tukkers hun eerste grote mogelijkheid.

Deze was er vanaf de penaltystip. Nadat Jurgen Mattheij met een tackle Cabral raakte, werd de bal hier gedecideerd neergelegd door scheidsrechter Ed Janssen. De strafschop werd echter belabberd ingeschoten door de buitenspeler, waardoor Tom Muyters kon redden. Aan de andere kant keepte Nick Marsman uitstekend toen Kevin Vermeulen doorbrak.

Na de theepauze duurde het wederom lang voordat er kansen te noteren vielen. Naarmate de wedstrijd vorderde was het wel Twente dat de druk meer en meer begon op te voeren en uiteindelijk was het Mattheij die hier als eerste onder bezweek, de mandekker pakte zijn tweede gele kaart. De verdediger stond nog niet onder de douche of het was Cabral die zijn gemiste strafschop goedmaakte. De buitenspeler rondde een fraaie combinatie met invaller Chinedu Ede af met een schuiver onder Muyters door (1-0).

Bij het ingaan van de blessuretijd was het El Azzouzi die de wedstrijd volledig besliste door volledige vrijstaand tegendraads binnen te koppen uit een voorzet van Stefan Thesker (2-0). Excelsior wist hierna geen wonder meer te verrichten en verliest daardoor voor de achttiende keer dit seizoen.

Door de overwinning komt Twente nog verder in de middle of nowhere tussen de ploegen met degradatiezorgen en de onderkant van de middenmoot in. Excelsior blijft de nummer vijftien, maar zou donderdag zomaar eens onder de degradatiestreep terecht kunnen komen als Willem II een resultaat boekt tegen hekkensluiter SC Cambuur.

Door: Joey Knobben