01.05.2016 16:30

PSV koopt weinig voor ruime overwinning

Marco van Ginkel (l.) scoort tegen SC Cambuur en haast zich  de bal te pakken om de wedstrijd snel te hervatten. (01-05-2016)
Marco van Ginkel (l.) scoort tegen SC Cambuur en haast zich de bal te pakken om de wedstrijd snel te hervatten. (01-05-2016)

PSV boekte zondag een riante 6-2 overwinning op SC Cambuur, maar heeft daar uiteindelijk niets aan in de strijd om de titel. SC Cambuur weet door de nederlaag dat het gedegradeerd is naar de Jupiler League. De ploeg uit Leeuwarden bood in de eerste helft nog prima weerstand, maar was na rust niet bij machte het PSV lastig te maken.

Vanaf de eerste minuut speelde de thuisploeg volledig op de aanval. In de eerste tien minuten kregen de aanvallers drie opgelegde kansen om op voorsprong te komen. Uiteindelijk zorgde Marco van Ginkel voor de 1-0 voorsprong. Hij liep een voorzet van Luuk de Jong bij de tweede paal binnen. Razendsnel was de wedstrijd alweer in evenwicht. Cambuur beet even van zich af en kwam op gelukkige wijze via Calvin Mac-Intosch op 1-1 in Eindhoven.

PSV bleef ook na de gelijkmaker druk zetten op het doel van Cambuur. Via een kopbal van De Jong kwam PSV weer op voorsprong. Hij verlengde een verre ingooi van Jetro Willems over Leonard Nienhuis in het doel. Vrij snel daarna tekende Gaston Pereiro met een intikker voor de 3-1. Maar ook na deze goal bleef Cambuur de aanval zoeken. Dat werd beloond met een schitterende treffer van Jack Byrne. Vanaf twintig meter plaatste hij het leder in de kruising. Waardoor het publiek van PSV allesbehalve rustig op hun stoel zat.

In de tweede helft liep PSV uit naar een grotere overwinning. De Jong zorgde voor de eerste waarschuwing door direct na rust de bal in de korte hoek te plaatsen. Op dat moment bracht Nienhuis nog redding, maar de keeper ging niet vrijuit bij de 4-2 en 5-2. Bij de vierde treffer van PSV wilde hij ten koste van alles een corner voorkomen. Daarmee legde hij de bal in de voeten van Adam Maher. Trainer Phillip Cocu zorgde voor verbazing met het opstellen van Maher, maar de middenvelder beloonde het vertrouwen met een treffer.

Bij de vijfde goal liet Nienhuis in zijn eigen hoek verschalken door een vrije trap vanaf dertig meter van Willems. In de slotfase van de wedstrijd leek PSV niet meer de energie te hebben om het doelsaldo nog meer op te krikken. Juist in die fase liep Ajax in Amsterdam over FC Twente (4-0) heen. Marco van Ginkel scoorde nog wel de 6-2, maar ook dat had geen effect voor het doelsaldo. Cambuur is door de nederlaag gedegradeerd.

Door: Robin Tibbe