01.05.2016 16:34

FC Groningen profiteert optimaal in de subtop

FC Groningen heeft zondagmiddag zeer goede zaken gedaan in de strijd om de play-offs voor de Europa League. Concurrenten Vitesse en NEC gingen onderuit, zelf wonnen de Groningers met 1-2 op bezoek bij sc Heerenveen, waar Foppe de Haan met een nederlaag afscheid nam van het Abe Lenstra Stadion. De trainer is bezig aan zijn laatste wedstrijden bij de Friese formatie en aangezien sc Heerenveen volgende week een uitwedstrijd speelt, werd De Haan tijdens dit duel uitgezwaaid in Friesland.

De Derby van het Noorden kon al vroeg voorzien worden van doelpunten, maar Mitchell te Vrede had het vizier in de vijfde minuut niet op scherp. Albert Rusnák leverde de bal zomaar in op twintig meter van zijn doel en Te Vrede werd daarop meteen één op één gezet met Sergio Padt. De goalie verkleinde zijn goal echter goed, waardoor de spits van sc Heerenveen op de doelman schoot. Twintig minuten later was het alsnog raak. Sam Larsson werd vrijgespeeld in de zestien en met rechts bleef de Zweed ijskoud. Lang kon sc Heerenveen niet genieten van de voorsprong, want Oussama Idrissi kreeg op rechts te veel ruimte en profiteerde daar met een hard en mooi schot dankbaar van. Vervolgens kreeg Te Vrede nog een prima kans op de 2-1, maar het bleef bij 1-1 na 45 minuten.

In de tweede helft kwam FC Groningen fel uit de startblokken. Al na zeven minuten werd de eerste voorsprong van de middag op het scorebord geschoten door Albert Rusnák. De nummer tien van FC Groningen kreeg de bal op een presenteerblaadje van Jesper Drost en haalde vervolgens mooi uit in de verre hoek: 1-2. Idrissi had na de tweede treffer van FC Groningen de wedstrijd op slot kunnen gooien, maar de jongeling schoot vogelvrij veel te wild in, waardoor hij het doel miste. SC Heerenveen kon in de laatste thuiswedstrijd met De Haan als trainer geen vuist maken tegen het Groningse geweld en kwam niet meer in de buurt van een aansluitingstreffer.

De Friezen verdwijnen door de nederlaag verder in de grijze middenmoot, maar FC Groningen doet, mede door het verlies van Vitesse en NEC, zeer goede zaken in de strijd om Europees voetbal. De ploeg staat momenteel achtste en deze plek geeft recht op een plek in de play-offs voor de Europa League. Tegen Heracles Almelo is winst voldoende voor een mooi avontuur aan het einde van het seizoen.

Door: Jos Boesveld