01.05.2016 16:23

AZ dicht bij vierde plek na riante zege

AZ viert een feestje nadat Vincent Janssen de Alkmaarders op een 2-1 voorsprong heeft gezet vanaf de penaltystip. (01-05-2016)

AZ heeft zondagmiddag een belangrijke stap gezet naar Europees voetbal door een ruime overwinning te boeken op De Graafschap. De Alkmaarders wonnen met 4-1 en zien de Europa League daarmee dichterbij komen.

De Graafschap ging niet naar Alkmaar om te consolideren en liet dat blijken in de openingsfase. Het begon brutaal en kwam in de zevende minuut zelfs op voorsprong. Mark Diemers kon na slap uitverdedigen van AZ de verrassende 0-1 tegen de touwen werken. Lang konden de Superboeren niet genieten van de voorsprong, want in de veertiende minuut was het alweer gelijk in het AFAS Stadion. Bryan Smeets haalde Ridgeciano Haps onderuit in het strafschopgebied en veroorzaakte daardoor een penalty voor AZ. Dit cadeautje werd met een risicovolle penalty uitgepakt door Vincent Janssen. Via binnenkant paal viel de bal binnen, waardoor Janssens seizoenstotaal op 26 kwam.

Daar was het nog niet afgelopen voor de Alkmaarders. In de 22ste minuut zette Haps, die acht minuten daarvoor een penalty versierde, zelf zijn naam op het scorebord. Hij ging na zwak uitverdedigen van De Graafschap de combinatie aan met Joris van Overeem en schoot daaropvolgend op fraaie wijze de 2-1 binnen. Daarna ontstond een fase waarin lang weinig gebeurde, maar wederom een cadeautje van Doetinchemse zijde zorgde voor wéér een goal in de eerste helft. In de veertigste minuut leverde Robin Pröpper de bal in bij Dabney dos Santos, die Alireza Jahanbakhsh opzocht en de Iraniër de 3-1 binnen zag tikken.

Na deze sensationele eerste helft was de tweede iets minder stormachtig. Pas in de 62ste minuut creëerde AZ weer een grote kans. De zojuist ingevallen Celso Ortíz kon op aangeven van Alireza Jahanbakhsh helemaal vrij binnenschieten. Van ruim tien meter afstand wist hij de bal naast te schuiven. Aan de andere kant dacht De Graafschap de 3-2 op het scorebord te zetten, maar Nathaniël Will, die de bal binnen kopte dankzij misgrijpen van Sergio Rochet, werd teruggefloten voor buitenspel. AZ maakte in de 75ste minuut wél een geldig doelpunt: op aangeven van Jahanbakhsh kon Van Overeem de 4-1 binnenglijden en de wedstrijd daarmee helemaal op slot gooien. Na deze goal was het dan ook op bij beide ploegen, waardoor het bij deze stand bleef in het AFAS Stadion.

Dankzij de overwinning kan AZ de vierde plek bijna niet meer mislopen. Omdat Heracles Almelo puntverlies leed kan alleen FC Utrecht de Alkmaarders nog inhalen. Dat gebeurt alleen als de Utrechters met minstens drie doelpunten verschil winnen van de Alkmaarders. Daardoor begint AZ volgend seizoen hoogstwaarschijnlijk met de derde voorronde van de Europa League. De Graafschap verlaat Alkmaar weliswaar met een ruime nederlaag, maar zal toch met enige tevredenheid huiswaarts keren. De Superboeren zijn na de ruime nederlaag van SC Cambuur bij PSV namelijk zeker van het ontlopen van de laatste plek in de Eredivisie, en dat is toch een Doetinchems feestje waard.

Door: Nino Vermeulen