01.05.2016 17:00

SC Cambuur degradeert definitief uit Eredivisie

Na drie seizoenen Eredivisie speelt SC Cambuur volgend seizoen gedwongen weer in de Jupiler League. De club verloor zondagmiddag ruim van PSV en is daardoor één wedstrijd voor het einde van het seizoen officieel gedegradeerd.

SC Cambuur promoveerde na het seizoen 2012/2013 als kampioen van de Jupiler League naar de Eredivisie. Met sterkhouders als Wout Droste, Oebele Schokker, Erik Bakker, Melvin de Leeuw en Mohamed el Makrini werd er in dertig competitiewedstrijden 61 punten gepakt. Dit was precies voldoende om FC Volendam, dat zestig punten bij elkaar voetbalde, te verslaan.

De Friezen verrasten in hun eerste seizoen in de Eredivisie sinds het seizoen 1999/2000. De ploeg liet, onder andere met huurlingen als Jody Lukoki, Marcel Ritzmaier en Elvis Manu, attractief en aanvallend voetbal zien. De ploeg werd beloond voor het spel, want de promovendus eindigde met ruime afstand van de degradatiezone in de middenmoot, als nummer twaalf van de Eredivisie.

Ook in het seizoen dat volgde presteerde SC Cambuur boven verwachting. De ploeg zat lang tegen de subtop van de Eredivisie aan, maar zakte uiteindelijk weer richting de middenmoot. Toch zette de formatie uit Leeuwarden zich definitief op de kaart als gevaarlijke outsider in de Eredivisie. In het huidige seizoen veranderde dit echter.

De ploeg verloor enkele sterkhouders aan het begin van het seizoen, met bijvoorbeeld Etiënne Reijnen en de hiervoor genoemde El Makrini. Daarnaast vertrok in de winterstop ook nog eens topscorer Bartholomew Ogbeche. Het is tekenend voor het seizoen van SC Cambuur dat de Nigeriaan nog steeds met kop en schouders boven de rest uitsteekt op de topscorerslijst van de Friezen.

SC Cambuur wist in het huidige seizoen maar drie keer te winnen en scoorde in 33 Eredivisie-wedstrijden 33 keer. Met 77 tegentreffers kregen de Friezen ook veel meer tegendoelpunten dan de gemiddelde ploeg in de Eredivisie. De Graafschap, de nummer zeventien van dit seizoen, incasseerde twaalf doelpunten minder dan SC Cambuur.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner