13.05.2016 21:44

Strijdvaardig Go Ahead Eagles pakt zege

Xandro Schenk (r.) heeft veel moeite om de fysiek sterke Ralf Seuntjens (l.) onder controle te houden tijdens de play-offwedstrijd Go Ahead Eagles - VVV-Venlo. (13-05-2016)

Strijd. Passie. Beleving. Het was een heerlijk vrijdagavondje voetbal in De Adelaarshorst met als winnaar Go Ahead Eagles. Matchwinnaar was Leon de Kogel. De spits benutte enkele minuten voor tijd een penalty en bezorgde zo zijn ploeg de verdiende zege.

In de competitie was VVV-Venlo tweemaal te sterk voor Go Ahead Eagles en de bezoekers begonnen ook met vertrouwen aan het duel in de Adelaarshorst. De Venloërs hadden in de eerste tien minuten veel druk naar voren, maar telkens kwam de laatste pass niet aan. Twintig minuten onderweg kropen de mannen van Hans de Koning uit hun schulp. En via Bart Vriends kreeg de thuisploeg de grootste kans van de eerste helft, maar doelman Jordy Deckers kon met één vuist redding bieden op zijn kopbal.

Go Ahead Eagles dacht recht te hebben op een strafschop toen Robin Buwalda in zijn val de bal met de arm raakte binnen de zestien. Scheidsrechter Edwin van de Graaf zag geen opzet en wuifde het incident weg. Vlak voor rust kreeg VVV-Venlo nog een goede kans om te score te openen. Vito van Crooy brak goed door aan de rechterkant en zijn scherpe voorzet kwam op het hoofd terecht van Torino Hunte. De spits dook naar de bal toe, maar zijn poging ging over. En zo werd er met de brilstand gerust in Deventer.

Het kwartiertje pauze deed vooral de thuisploeg goed. Met de steun van het publiek was Go Ahead Eagles feller en scherper in het tweede bedrijf. De ploeg uit Deventer zette veel druk naar voren en verdiende verscheidene hoekschoppen op rij. Toch kwamen de mannen van De Koning niet verder dan een kopballetje van Vriends dat naast ging. Met nog 25 minuten te spelen kwam de wedstrijd echt los. Eerst was er de vrije trap van Sander Duits. Zijn voorzet werd door iedereen gemist waardoor doelman Deckers op het laatst met een katachtige reflex de bal uit zijn doel moest tikken. En toen was het woord aan VVV-Venlo. Tweemaal was het Ralf Seuntjens met de kans, maar dit keer toonde doelman Zwarthoed zijn klasse. Op een snoeiharde vrije trap van Seuntjens had de doelman enige moeite, maar de rebound werd door Torino Hunte van dichtbij naast getikt.

Wederom claimde de thuisploeg een handsbal. Niels Fleuren schatte een lange bal verkeerd in en met zijn arm toucheerde hij de bal. Weer wilde de scheidsrechter van niets weten. Enkele minuten later was daar weer een grote kans voor aanvoerder Vriends. Op enkele meters van het doel schoot de verdediger wild over. Er leek geen winnaar te komen tot vijf minuten voor tijd. Moreno Rutten hield de doorgebroken Randy Wolters vast. De scheidsrechter was resoluut: een rode kaart voor Rutten en een penalty voor de Eagles. De Kogel liet dit buitenkansje niet onbenut en zette zijn ploeg op de verdiende voorsprong. Invaller Kenny Teijsse kreeg nog een goede kans om de score te verdubbelen, maar zijn poging ging hoog over.

Maandag staat alweer de return op het programma. Dan zal VVV-Venlo in eigen huis proberen de 1-0 achterstand goed te maken. De aftrap zal om 14.30 zijn.

Door: Ilona van der Werf