18.05.2016 18:33

Promotie- en degradatieduels op de kop

Bruno Andrade van Willem II houdt tijdens het play-offduel met Almere City middenvelder Pablo Rosario van zich af. (16-05-2016)
Bruno Andrade van Willem II houdt tijdens het play-offduel met Almere City middenvelder Pablo Rosario van zich af. (16-05-2016)

De ontknoping voor het kampioenschap van de Eredivisie was al bizar te noemen, maar nu de KNVB FC Twente naar de Jupiler League wil laten degraderen, is de strijd onderin helemaal bijzonder te noemen. Degradant SC Cambuur maakt zelfs nog kans op lijfsbehoud.

De Friezen degradeerden als nummer achttien van de vaderlandse competitie rechtstreeks, maar kunnen mogelijk de plek van FC Twente innemen. Daarvoor is er echter wel een zeer gelukkige samenloop van omstandigheden nodig voor de formatie uit Leeuwarden. Allereerst moet FC Twente inderdaad teruggezet worden naar de Jupiler League. De beslissing van de KNVB is op dit moment allesbehalve definitief en het duurt nog weken voordat de beslissing daadwerkelijk genomen wordt.

Daarnaast moet er gekeken worden naar het voetbal in de play-offs. Momenteel strijden Eredivisionisten De Graafschap en Willem II in de derde ronde tegen degradatie. Go Ahead Eagles en NAC Breda zijn in de eindronde de tegenstanders van de Superboeren en Tilburgers. Door de mogelijke degradatie van FC Twente moet de Eredivisie opgevuld worden met een extra ploeg en dat gaat per positie op de ranglijst.

Er zijn meerdere scenario's mogelijk rondom de play-offs. Als De Graafschap en Willem II het tweeluik in de derde ronde winnen, blijft SC Cambuur als nummer achttien in de Eredivisie. Als één van de Eredivisie-ploegen in de play-offs verliest, valt het doek alsnog voor de Friezen. In dat geval gaat namelijk de winnende Jupiler League-ploeg in de play-offs naar de Eredivisie, net als de winnaar van het overige duel in de derde ronde.

De derde club die de positie van FC Twente opvult is dan de verliezende Eredivisie-ploeg, aangezien dat team het hoogst eindigde in het huidige seizoen. Willem II is, mocht FC Twente volgend seizoen definitief in de Jupiler League voetballen, dus altijd verzekerd van Eredivisie-voetbal, aangezien de ploeg hoger op de ranglijst eindigde dan De Graafschap. De ploeg uit Doetinchem moet bij verlies in de play-offs hopen op winst van Willem II, aangezien De Graafschap dan de plek van FC Twente overneemt. Verliezen de Eredivisionisten beide in de play-offs, dan staan Willem II, NAC Breda en Go Ahead Eagles volgend seizoen als clubs in de Eredivisie.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner