19.05.2016 20:26

NAC recht rug en verslaat Willem II in derby

NAC Breda heeft zichzelf donderdagavond een uitstekende uitgangspositie verschaft door in eigen stadion met 2-1 te winnen van rivaal Willem II voor de nacompetitie voor promotie of degradatie. Beide ploegen maakten het spannend, al bestond het duel vooral uit passie en strijd en niet uit goed voetbal. Mats Seuntjens was met een late treffer de gevierde man bij de thuisploeg.

Willem II is, indien FC Twente volgend seizoen daadwerkelijk in de Jupiler League moet spelen, altijd verzekerd van Eredivisie-voetbal, daar de ploeg de hoogst geplaatste Eredivisieploeg is. Daarom was de verwachting dat de Tilburgers met de voet op de rem zouden spelen, maar niets was minder waar. De ploeg startte flitsend en in de vorm van Guus Hupperts lag de bal na twee minuten al in de goal. De vleugelaanvaller reageerde het meest alert nadat een verre inworp door alles en iedereen werd gemist en knikte van dichtbij raak.

Voor Jelle ten Rouwelaar was de vroege openingstreffer een hard gelag, aangezien de doelman zijn laatste optreden speelde voor zijn geliefde thuispubliek. De goalie, die al sinds 2007 onder contract staat bij de club uit Breda, neemt na dit seizoen afscheid van het betaalde voetbal. NAC kreeg gaandeweg de eerste helft steeds meer grip op de wedstrijd. De ploeg kreeg wat kleine mogelijkheden, maar alleen Verbeek kwam tot een noemenswaardige poging. De vleugelaanvaller liet Lamprou kansloos, maar de Griekse doelman mazzelde, want de bal spatte uiteen op de lat.

Marinus Dijkhuizen greep vlak na rust in en wisselde driemaal en dat had effect op de wedstrijd. Invaller Joey Suk zette een aanval op, stuurde Mats Seuntjens diep en laatstgenoemde zette de bal laag voor het doel. Daar dook een andere invaller, Kevin Brands, op en voor de publiekslieveling was het een koud kunstje om van dichtbij de gelijkmaker binnen te werken: 1-1. Zowel Willem II als NAC hielden de teugels strak en gaven elkaar geen centimeter ruimte. Uiteindelijk leek de thuisploeg het meeste aan te dringen op een overwinning.

Het verlossende doelpunt kwam er uiteindelijk ook voor NAC. Seuntjens nam een vrije trap kort, kreeg de bal terug en gaf de bal voor het doel. Omdat iedereen de bal miste, stuiterde het leer bij de tweede paal achter een te laat reagerende Kostas Lamprou. Zodoende was de ploeg van Dijkhuizen de winnaar van het eerste duel tussen de twee grote rivalen. De return is aanstaande zondag, op 22 mei in het Koning Willem II Stadion.

Door: Bastiaan Vrijhof