23.05.2016 00:11

Kampioen Barça pakt de dubbel in Madrid

Lionel Messi (l.) is in een fel duel met Grzegorz Krychowiak. FC Barcelona en Sevilla strijden in de finale van de Copa del Rey (22-05-2016)

FC Barcelona heeft zondagavond de Copa del Rey gewonnen: 2-0. Tegenstander Sevilla FC werd na verlenging verslagen in een roodgekleurd duel in het Vicente Calderón. Barça heeft zo de dubbel op zak nadat vorige week het kampioenschap veilig werd gesteld.

Barcelona kon met een fit team starten aan de finale van de Copa del Rey. In de voorhoede begon het natuurlijk met Neymar, Lionel Messi en topscorer Luis Suárez. Sevilla was nog maar net bekomen van de derde winst van de Europa League op rij of het moest alweer in actie komen in de volgende finale. Steve N'Zonzi ontbrak in de selectie en werd in de basis vervangen door Iborra. In het doel kreeg Sergio Rico de voorkeur boven David Soria.

Barcelona was in het eerste bedrijf het dichtste bij doelpunten via pogingen van Suárez en Dani Alves. Beide spelers schoten echter naast het doel. Gerard Piqué was daarnaast gevaarlijk bij een hoekschop, maar zag zijn kopbal over het doel vliegen. Sevilla was het gevaarlijkst via een vrije trap van Éver Banega. Tien minuten voor rust was er echter een belangrijk moment. Javier Mascherano trok bijna het shirt van het lijf bij de doorgebroken Kevin Gameiro. De overtreding leverde de Argentijnse verdediger een directe rode kaart op.

Direct na rust wisselde coach Luis Enrique defensief door Jérémy Mathieu te brengen in plaats van Ivan Rakitić. Sevilla begon echter goed aan de tweede helft. Banega zag een schot vanaf ongeveer twintig meter via de schoen van Piqué op de paal belanden. Daar was de ploeg van Unai Emery dichtbij de openingsgoal. Even later was er opnieuw een tegenslag voor Barça. Suárez over strekte zich en moest het veld verlaten voor Rafinha. Sevilla had echter moeite om het overtal in offensief gevaar om te zetten.

Grzegorz Krychowiak had na driekwart wedstrijd de mogelijkheid op de 0-1. De Poolse middenvelder zag zijn schot in kansrijke positie echter geblokkeerd worden door Busquets. In de slotfase bleven beide defensies goed op slot, hierdoor vielen er weinig kansen te noteren. In de laatste minuut moest ook Sevilla verder met tien spelers. Banega vloerde namelijk de doorgebroken Neymar. Een verlenging moest een beslissing brengen met tien tegen tien. In die verlenging kwam Barcelona op voorsprong in de 97e minuut. Jordi Alba stoomde op naar voren en promoveerde een fenomenale assist van Messi tot doelpunt. Met zijn linkervoet schoof de linksback de bal uit een lastige positie in de verre hoek: 1-0.

Piqué kreeg in het restant van de verlenging nog de beste kans met het hoofd. Ook Dani Alves was dichtbij met een afstandsschot. Doelman Sergio Rico keerde echter beide keren met een fantastische reflex. In de blessuretijd van de verlenging kon ook  Daniel Carriço nog inrukken na een tweede gele kaart. Neymar verzorgde het slotakkoord en maakte in de 122e minuut de 2-0 nadat de ruimtes groot waren. Barça mag zich voor het tweede jaar op rij kronen tot winnaar van de Copa del Rey. De dubbel is binnen na het eerdere behalen van de Spaanse landstitel.

Door: Koen Larmit