06.06.2016 11:30

Groep D uitgelicht: Twee Oranje-belagers

Het ziet er slecht uit voor het Nederlands elftal, dat in de EK-kwalificatie in en tegen Turkije op een 0-2 achterstand komt. Arda Turan (r.) is de maker van het doelpunt. (06-09-2015)
Het ziet er slecht uit voor het Nederlands elftal, dat in de EK-kwalificatie in en tegen Turkije op een 0-2 achterstand komt. Arda Turan (r.) is de maker van het doelpunt. (06-09-2015)

Voor het eerst in de geschiedenis doen er deze zomer 24 landen mee aan het EK. Verdeeld over zes groepen zullen deze landen de strijd met elkaar aangaan in Frankrijk. Voetbal.com licht alle groepen uit, met maandag Groep D.

Het is vrijdag al zover: dan wordt met de wedstrijd Frankrijk - Roemenië het EK 2016 geopend. De landen uit Groep D komen echter pas twee en drie dagen later in actie. Spanje, Kroatië, Turkije en Tsjechië vormen samen een van de sterkste groepen op het eindtoernooi.

Keuze te over

Het is niet altijd even makkelijk om Vicente Del Bosque te zijn. De bondscoach van Spanje kan slechts 23 voetballers meenemen naar het EK en heeft daardoor veel topspelers moeten teleurstellen. Er zijn maar weinig bondscoaches die de luxe hebben om zowel Diego Costa als Fernando Torres thuis te laten. Ook internationaal gewaardeerde spelers als Javi Martínez (Bayern München), Juan Mata (Manchester United), Santi Cazorla (Arsenal), Jesús Navas (Manchester City) en Pepe Reina (Napoli) zullen het EK op de televisie moeten volgen.

Het moge duidelijk zijn: Spanje is een van de grote favorieten om de EK-titel binnen te slepen. Dat beseft ook Del Bosque. "We zijn de favoriet voor het EK, omdat we het toernooi vier jaar geleden hebben gewonnen", aldus de bondscoach. Spanje zal zich ongetwijfeld ook willen revancheren voor het dramatisch verlopen WK van twee jaar geleden, toen de Spanjaarden al in de groepsfase werden uitgeschakeld.

Dubbele cijfers

De Kroaten reizen met een goed gevoel af naar Frankrijk. Zij wonnen de uitzwaaiwedstrijd tegen voetbaldwerg San Marino voor eigen publiek met liefst 10-0. Met spelers als Luka Modrić, Ivan Rakitić en Mario Mandžukić heeft Kroatië de kwaliteit om ver te geraken op het EK. Het wordt echter al een hele klus voor de manschappen van Ante Čačić om door te stoten tot de achtste finales, want naast favoriet Spanje zijn Turkije en Tsjechië stugge tegenstanders. Deze landen hebben de laatste tijd laten zien grote tegenstanders te kunnen verslaan.

De weg naar het EK was een lastige voor Kroatië, dat pas in de laatste speelronde de tweede plaats overnam van Noorwegen. De statistieken van de Kroaten in de EK-kwalificatie zijn echter wel indrukwekkend. Kroatië verloor maar één keer, scoorde in tien wedstrijden twintig keer en kreeg slechts vijf doelpunten om de oren. Italië, dat bekend staat om zijn defensieve kwaliteiten, eindigde weliswaar eerste, maar kreeg in de kwalificatiereeks wel twee goals meer tegen.

De belagers van Oranje

Weinig voetballiefhebbers hadden kunnen bedenken dat het Nederlands elftal niet, maar Tsjechië en Turkije zich wel zouden plaatsen voor het EK in Frankrijk. De Tsjechen en Turken troffen elkaar in de kwalificatiereeks en in de groepsfase van de eindronde weer. Tsjechië heeft een vrij wisselvallige ploeg. Zo kreeg het team van bondscoach Pavel Vrba liefst veertien goals tegen in de EK-kwalificatiereeks. De voorbereiding op het eindtoernooi was eveneens wisselvallig. Tsjechië won weliswaar met 2-1 van Rusland, maar ging in de uitzwaaiwedstrijd vervolgens met 1-2 onderuit tegen Zuid-Korea.

Elke tegenstander uit Groep D zal rekening moeten houden met Turkije De Turken zijn samen met de Tsjechen de outsider om de volgende ronde te halen, maar kunnen het met de Turkse speelwijze - veel strijd en passie - elk land lastig maken. De Turkse EK-selectie heeft een klein Nederlands tintje. De in Zaandam opgegroeide Oguzhan Özyakup, die in zijn jongere jaren in de jeugdopleiding van AZ speelde, is een van de 23 Turkse spelers in de selectie van bondscoach Fatih Terim.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner