06.06.2016 13:38

Király (40) kan historie schrijven op EK

De Hongaarse doelman Gábor Király gaat historie schrijven op het komende EK. De veertigjarige sluitpost wordt de oudste speler ooit op de Europese eindronde. Király, bekend vanwege de joggingbroek waarin hij vaak keept, is ondanks zijn hoge leeftijd nog altijd de nummer één onder de lat bij Hongarije.

De 102-voudig international, die in eigen land speelt voor Haladás, kan het record overnemen van Lothar Matthäus. De Duitser is nu nog de oudste speler ooit op een EK. Matthäus was 39 jaar en 91 dagen oud toen hij in 2000 speelde tegen Portugal. Király heeft in Frankrijk 'concurrentie' van Shay Given, de Ierse doelman die slechts negentien dagen minder oud is. Given kan echter niet rekenen op een basisplaats bij Ierland, omdat bondscoach Martin O'Neill de voorkeur geeft aan Darren Randolph.

Marcus Rashford is de jongste speler in de EK-selecties van de 24 deelnemende landen. De aanvaller van Manchester United viert eind oktober zijn negentiende verjaardag, een paar maanden later dan de eveneens achttienjarige Portugees Renato Sanches. Jetro Willems werd vier jaar geleden de jongste speler ooit op het EK, toen de PSV-linksback op een leeftijd van achttien jaar en 71 dagen in actie kwam tegen Denemarken. Engeland heeft gemiddeld de jongste selectie (25,39 jaar), Ierland de oudste (29,39).

De langste voetballer staat onder de lat bij Roemenië, Costel Pantilimon. De doelman is 2,03 meter. De kleinste EK-ganger speelt bij Italië, de 1,63 meter 'lange' Lorenzo Insigne. De 'zwaarste' selectie is die van Duitsland, met een gemiddelde van 80,30 kilogram. De Europese bond UEFA berekende dat de Turken gemiddeld het lichtste zijn, 74,30 kilogram.

ANP

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner