13.06.2016 16:50

Piqué kopt Spanje naar zeer moeizame zege

Spanje heeft het zichzelf maandagmiddag erg moeilijk gemaakt tijdens de eerste wedstrijd op het EK in Frankrijk. De kampioen van 2012 en 2008 liet aanvallend spel zien tegen Tsjechië, maar had Piquè nodig voor de winst.

Als regerend Europees kampioen begon Spanje verrassend onwennig aan het duel met Tsjechië. De underdog liet zowaar beter aanvallend spel zien, maar na een kwartier spelen verschoof het spelbeeld. Spanje hield Tsjechië onder druk en dat resulteerde snel in kansen voor Morata. De spits werd bediend door David Silva, die zijn honderdste interland speelde, maar van dichtbij kon de aanvalsleider Petr Čech niet verslaan. Via spelverdeler Iniesta werd Spanje gevaarlijker en gevaarlijker, maar Jordi Alba en wederom Morata wisten de score niet te openen. Tsjechië kwam vlak voor rust tot De Gea, maar Tomáš Necid, oud-spits van PEC Zwolle, bracht de Spaanse goalie niet in verlegenheid met een schot van buiten de zestien.

De tweede helft begon Spanje wel zeer sterk en dit resulteerde bijna in een snel eigen doelpunt. Roman Hubník werkte een voorzet van Cesc Fàbregas bijna in zijn eigen doel, maar Čech bleek ook scherp te zijn op Tsjechische inzetten. Spanje bleef wederom aandringen, maar de beste kansen waren toch echt voor Tsjechië. Nadat Hubník een vrije trap bijna wel in het goede doel gleed, kreeg Pavel Kadeřábek de beste kans in de wedstrijd. Nadat een voorzet werd terug gekopt richting de doellijn kon de verdediger van Tsjechië intikken, maar Fàbregas voorkwam met een stijlvolle omhaal ternauwernood de 0-1.

Bondscoach Vicente Del Bosque bracht veteraan Aduriz (35) in en haalde ook Pedro van de bank, maar het was een verdediger die het vlak voor tijd deed voor de Spanjaarden. Piquè werd volledig vrijgelaten na een voorzet van Iniesta en de mandekker van FC Barcelona promoveerde de voorzet van zijn teamgenoot tot een doelpunt. Tsjechië brak en kon in de slotfase niets meer brengen.

Door de winstpartij is Spanje voor de dertiende keer op rij ongeslagen op een EK, maar de manier waarop zal bondscoach Vicente Del Bosque niet tevreden stellen. 17 juni, als Spanje tegen Turkije speelt, zal het beter moeten. Tsjechië neemt het dan op tegen Kroatië en zal een resultaat moeten behalen voor een plek in de knock-outfase.

Door: Jos Boesveld

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner