13.06.2016 16:03

Botaka: "Niet verlopen zoals ik had gehoopt"

Jordan Botaka checkt even of zijn haar goed zit tijdens het FA Cup-duel Watford - Leeds United (20-02-2016).
Jordan Botaka checkt even of zijn haar goed zit tijdens het FA Cup-duel Watford - Leeds United (20-02-2016).

Jordan Botaka verruilde een jaar geleden Excelsior voor Leeds United, maar de vleugelaanvaller wist in Engeland geen basisplaats te veroveren. Desondanks heeft Botaka veel geleerd van zijn eerste jaar bij Leeds United.

"Ik ben dit seizoen mentaal en fysiek veel sterker geworden, maar het is natuurlijk niet verlopen zoals ik had gehoopt", vertelt Botaka aan Voetbal International. "Ik had veel meer willen spelen, wilde me ook in the picture spelen. Daarom kijk ik met een dubbel gevoel terug. De trainer die mij haalde, Uwe Rösler, werd ontslagen en zijn opvolger Steve Evans zag het gewoon niet in mij zitten."

"Het tempo ligt hier zo verschrikkelijk hoog en het is fysiek enorm zwaar. Ik heb het gevoel dat deze competitie me echt ligt. Je leert hier pas wat het is om prof te zijn. Ik was bij Excelsior fit, maar fit voor Excelsior is wat anders dan fit voor Leeds United. Ik ben hier drie weken klaargestoomd voordat ik er klaar voor was om te spelen."

Botaka denkt dat Leeds United in de Eredivisie hoge ogen kan gooien."Dit Leeds United zou in de Eredivisie meestrijden om de titel. Ik zeg niet dat we met twee vingers in de neus kampioen zouden worden, maar ik ben er wel van overtuigd dat we in de top mee zouden draaien. Met één of twee directe versterkingen erbij gaan we volgend seizoen vol voor promotie naar de Premier League. Daar hoort deze club thuis."

Volgend seizoen krijgt Botaka te maken met Garry Monk. "Ik heb heel goede verhalen over hem gehoord. Zijn ploegen spelen aanvallend. Ik ga binnenkort met hem in gesprek om kennis te maken en te horen hoe hij mijn rol ziet. Ik wil slagen bij Leeds en ga daar vol voor. Pas wanneer ik een paar maanden niet in actie kom is een verhuur een optie. Ik moet mezelf ook niet gaan voorliegen natuurlijk. Als het niet bij Leeds lukt, moet ik op een andere manier de top bereiken. Spijt van mijn keuze voor Leeds? Absoluut niet."

Botaka is inmiddels wel een vaste waarde bij Congo. "Het WK is ons doel, we hebben ons al geplaatst voor de Afrika Cup. Ik heb in het verleden voor Nederlandse jeugdteams gespeeld, maar heb me altijd Congolees gevoeld. Congo is het land van mijn ouders, mijn land. Ik hoop dat je me volgend jaar spreekt en dat ik dan sleutelspeler ben van Leeds én Congo. Dat is mijn doelstelling."

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner