19.06.2016 22:53

Albanië in wachtkamer na eerste EK-zege

Armando Sadiku kopt Albanië op voorsprong tegen Roemenië. Doelman Ciprian Tătăruşanu kan de bal niet meer keren. (19-06-2016)

Het eerste en tot nu toe enige EK-doelpunt helpt Albanië mogelijk naar de achtste finales van het toernooi in Frankrijk. De Albanezen versloegen zondagavond Roemenië met 1-0 en eindigen met drie punten als derde in Groep A. De Roemenen kunnen hun spullen pakken, want zij zijn uitgespeeld op het EK.

Met het mes tussen de tanden begonnen Roemenië en Albanië aan hun laatste en allesbeslissende groepswedstrijd. Beide landen moesten voor de winst spelen en deden dat ook. Het waren de Roemenen die vanaf de eerste minuut het initiatief namen, maar verder dan een mooie knal van Bogdan Stancu kwam Roemenië niet.

Albanië kroop langzaam uit zijn schulp en ging op zoek naar zijn eerste EK-treffer. Het lef waarmee de Albanezen speelden werd vlak voor rust beloond. Uit een knappe voorzet van Ledian Memushaj kopte Armando Sadiku de 1-0 tegen de touwen. Doelman Ciprian Tătăruşanu zag er bij het doelpunt niet goed uit. Hij kwam uit zijn doel, waardoor Sadiku zijn kopbal niet veel kracht hoefde meegeven.

Bondscoach Anghel Iordănescu bracht in de tweede helft de 36-jarige Lucian Sânmărtean in het veld. De ex-speler van FC Utrecht moest voor creativiteit zorgen, maar ook hij kon weinig verrichten tegen de stugge Albanezen. Roemenië probeerde van alles, maar kwam uiteindelijk niet verder dan een schot op de lat van invaller Florin Andone.

De Albanezen moeten nu de resultaten uit de andere groepen afwachten. De vier beste nummers drie kwalificeren zich voor de achtste finales. Er zijn op dit moment drie groepen waarin de nummer drie minder dan drie punten heeft.

Door: Vincent Houttuin