21.06.2016 22:52

Ontketend Turkije mag hopen op achtste finale

Turkije mag blijven hopen op een plek in de achtste finales van het EK in Frankrijk. De Turken wonnen in Lens met 2-0 van Tsjechië en eindigden daardoor als nummer drie in Groep D.

De eerste helft van Tsjechië - Turkije was bijzonder enerverend. Het tempo lag hoog en het spel golfde op en neer. Tsjechië had een klein overwicht, maar de Turken kwamen al vroeg op voorsprong. Emre Mor ontsnapte op de rechterflank aan de Tsjechische defensie. De jongeling, die aankomend seizoen voor Borussia Dortmund zal spelen, gaf de bal voor. Spits Burak Yılmaz stond bij de eerste paal te wachten om de bal tegen de touwen te schieten: 0-1.

Na de vroege treffer van Yılmaz ging Tsjechië op zoek naar de gelijkmaker. De Tsjechen kregen tijdens de eerste 45 minuten drie goede mogelijkheden om op gelijke hoogte te komen. Tomáš Sivok kopte vanuit een hoekschop op de paal, terwijl rechtsback Pavel Kadeřábek ook twee grote kansen kreeg. Zijn eerste poging werd gepakt door de Turkse doelman Volkan Babacan. De Tsjech had even later de bal in het doel kunnen glijden, maar miste het speeltuig op een haar na.

Het spelbeeld bleef na de rust onveranderd, maar desondanks bleven grote kansen tijdens de eerste vijftien minuten na rust uit. Tsjechië ging daardoor alles of niets spelen en bracht met Milan Škoda een extra spits in het veld. Tsjechië ging aanvallen, maar het doelpunt viel aan de andere kant. Een vrije trap van Selçuk İnan viel uiteindelijk voor de voeten van Mehmet Topal. Laatstgenoemde bracht vervolgens Ozan Tufan in stelling. De middenvelder schoot vanuit een moeilijke hoek de 0-2 tegen de touwen.

Tsjechië bleef in de slotfase jagen op een treffer, terwijl Turkije op de counter loerde. Invaller Olcay Şahan kreeg nog een grote kans, maar er werd niet meer gescoord. Turkije eindigt daardoor als derde in Groep D. Turkije mag blijven hopen op een plek in de achtste finales, maar is afhankelijk van de resultaten in Groep E en F. Tsjechië is uitgeschakeld en moet naar huis.

Door: Jurre Hermans