22.06.2016 19:50

Ook Hongarije houdt Portugal op gelijkspel

Hongarije en Portugal hebben woensdagavond een spectaculaire EK-wedstrijd op de mat in Lyon gebracht. Hongarije kwam tot drie keer toe op voorsprong, maar Nani en Cristiano Ronaldo brachten Portugal telkens langszij. Hongarije en Portugal eindigen door de 3-3 eindstand als respectievelijk nummer één en nummer drie van de poule.

In een warm Lyon begonnen Hongarije en Portugal aan hun laatste groepswedstrijd van het Europees kampioenschap. Portugal kreeg in de eerste helft de meeste kansen, maar Nani en Ronaldo hadden het vizier vroeg in de wedstrijd nog niet op scherp. Het wachten was op een doelpunt van de Portugezen, maar het was Hongarije dat in de negentiende minuut op een 1-0 voorsprong kwam door een prachtig doelpunt van Zoltán Gera. De ervaren middenvelder volleerde een afvallende bal prachtig in de verre onderhoek.

Portugal drong daarna aan, maar Hongarije wist prima stand te houden. Tot in de 42ste minuut. Met een prachtige splijtende pass wist Ronaldo zijn collega-aanvaller Nani te bereiken die de bal onder Gábor Király doorschoof, de korte hoek in. De tweede helft was nog geen twee minuten oud of Hongarije had alweer een voorsprong te pakken. Uit een vrije trap schoot oud-PSV-er Balázs Dzsudzsák via de schouder van André Gomes de bal achter doelman Rui Patrício. Hongarije kon slechts drie minuten genieten van de nieuwe voorsprong, want daar was dan eindelijk Ronaldo die zijn klasse liet zien. Een voorzet vanaf rechts van de voet van João Mário werd weergaloos binnen gehakt door de superster van Real Madrid.

Het leek het aanvalsoffensief van Portugal te worden, maar voordat de Portugezen weer aan aanvallen konden denken, stonden ze alweer tegen een achterstand aan te kijken nadat Dzsudzsák opnieuw een bal achter in het doel werkte. De Portugese bondscoach moest noodgedwongen ingrijpen en wisselde André Gomes voor aanvaller Ricardo Quaresma. De invaller stond koud in het veld toen hij Ronaldo bediende van een onmisbare kopkans. Ronaldo mistte niet en bracht Portugal weer naast Hongarije.

Hongarije leek na de gelijkmaker moegestreden te zijn en beperkte zich tot verdedigen van de gelijke stand. Portugal was nog niet tevreden en ging opnieuw opzoek naar een treffer, maar die kwam er niet meer. Door het gelijke spel eindigt Hongarije eerste in de poule, terwijl Portugal als derde eindigt, omdat IJsland met 2-1 won van Oostendrijk. De IJslanders eindigen daarmee als tweede in de poule.

Door: Thomas Mulder