24.06.2016 16:30

Achahbar wilde weg: "Het geduld was op"

Anass Achahbar hoefde niet lang na te denken toen PEC Zwolle zich bij hem meldde. De aanvaller wil na zijn teleurstellende periode bij Feyenoord graag weer speelminuten maken.

Die vakantie had voor hem wel lang genoeg geduurd. Anass Achahbar is een rasvoetballer en wil het liefst met de bal bezig zijn. Vrijdagochtend zette hij zijn eerste stappen op het kunstgrasveld van zijn nieuwe club PEC Zwolle. "Ik ben blij dat de vakantie voorbij is, ik houd ervan om lekker met de bal te trappen. Ik mis de bal te snel. Als ik bijvoorbeeld naar het EK kijk, dan kriebelt het. Dan wil ik ook aan de bak", vertelt Achahbar aan Voetbal.com.

De 22-jarige aanvaller genoot van zijn eerste training. De tientallen fans die aanwezig waren in het IJsseldelta Stadion scandeerden meteen zijn naam, iets wat hij ook bij Feyenoord wel gewend was. Maar er is wel een verschil te ontdekken. "Het is hier veel minder druk dan bij Feyenoord, dat valt wel op. Maar de mensen zijn hier heel open en vriendelijk. De kennismaking was ook heel gezellig."

Spelersgroep
Achahbar is één van de nieuwe gezichten in Zwolle. Ook Ted van de Pavert (De Graafschap), en Philippe Sandler (Ajax) maakten de overstap naar PEC. Verder stalde Feyenoord Calvin Verdonk bij PEC, waardoor Achahbar tenminste al iemand kende. "Maar Youness (Mokhtar, red.) kende ik ook al, en met Queensy (Menig, red.) heb ik nog in een jeugdteam van Oranje gespeeld", herinnert de spits zich nog.

Na de training viel Achahbar een aantal dingen op aan de groep. "Het is een groep met heel veel kwaliteit. Bovendien is het een jonge groep, op een paar ervaren jongens na. Alle spelers zijn heel enthousiast en hebben veel zin om er dit seizoen iets van te maken", aldus de geboren Hagenees. De stad Zwolle heeft hij nog niet verkend. "Dat ga ik zo even doen. Maar ik heb gehoord dat het lekker rustig is, ha."

Ergernis
Het enthousiasme spat ervan af. Achahbar is blij met zijn nieuwe ploeg. De vorige seizoenen had de spits het namelijk niet makkelijk. In twee seizoenen tijd kwam hij slechts tot negentien optredens. Daarin scoorde hij zes keer, waarvan een aantal juweeltjes en een aantal belangrijke treffers. Toch kreeg Achahbar nooit het vertrouwen van hoofdtrainer Giovanni van Bronckhorst. Zelfs niet in de dramatische periode waarin Feyenoord zeven keer achter elkaar verloor.

"Of ik me toen geërgerd heb? Ja. Als speler erger je je altijd als je niet mag spelen, omdat je altijd het verschil wil maken en iets voor het team wil betekenen. Als je dan niet mag spelen in zo’n fase, dan gaat dat wel aan je knagen. Maar op een gegeven moment moet je je plaats kennen", stelt Achahbar realistisch. Aan het eind van het seizoen was de maat vol en wilde de jonge twintiger weg bij zijn jeugdclub. "Het geduld was op. Ik denk dat de stap naar PEC Zwolle dan genoeg zegt."

Vertrouwensband
Bij Ron Jans voelt hij het vertrouwen meteen al. De oefenmeester was in 2011 namelijk al erg gecharmeerd van de technische aanvaller. "Dat zegt genoeg. Zoiets geeft mij een enorme boost en veel zelfvertrouwen. Dat heb ik wel gemist. Ik denk dat je bij elke trainer een soort vertrouwensband moet hebben. Bij Ron Jans had ik dat al snel." Jans was één van de redenen om voor PEC te kiezen, erkent de linksbenige aanvaller. Maar ook de visie die de club heeft paste in het plaatje. "Ik hoefde daarom niet lang na te denken om voor PEC Zwolle te kiezen."

Zijn doelen dit seizoen? Daar kan hij nog niks zinnigs over zeggen. "Ik heb nog geen echt seizoen gespeeld om te kunnen zeggen hoeveel doelpunten ik wil maken. Ik wil me hier gewoon doorontwikkelen en zoveel mogelijk speelminuten maken. Dat is het belangrijkste."

Door: Rijcko Treep

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner