25.06.2016 17:43

Polen na strafschoppen eerste kwartfinalist

Na 120 minuten voetballen was er zaterdagmiddag geen winnaar bij Zwitserland – Polen en dus moesten strafschoppen de beslissing brengen. Granit Xhaka werd de Zwitserse schlemiel door als enige te missen. 

Binnen dertig seconden kreeg Polen al een gigantische kans om de score te openen. Na een zwakke terugspeelbal van Johan Djourou schoot Arkadiusz Milik de bal echter over het lege doel. Het elftal van bondscoach  Adam Nawałka was de betere ploeg, zette goed druk en was veelal in de aanval. Het goede spel leverde Polen onder meer nog twee mogelijkheden voor Milik op. Een kopbal van de spits eindigde in de handen van Sommer en een wild schot van dichtbij in kansrijke positie zeilde over.

Zwitserland kwam beter in de wedstrijd naarmate de eerste helft vorderde en kwam er af en toe dreigend uit. Kopballen van Blerim Džemaili en Fabian Schär leverden echter geen Zwitserse treffer op. Hetzelfde gold voor twee andere inzetten van Džemaili, de gevaarlijkste man aan Zwitserse zijde. Uit een snelle counter was het niettemin Polen dat op voorsprong kwam. De tegenstoot begon met een goede spelhervatting van goalie Łukasz Fabiański en eindigde bij Jakub Błaszczykowski die van dichtbij beheerst afrondde.

De Zwitsers kwamen fel uit de kleedkamer, maar in de eerste tien minuten van de tweede helft kregen beide ploegen kansen. Zo eindigde een knal van Xherdan Shaqiri op de vuisten van Fabiański en werd een inzet van Błaszczykowski door Sommer stijlvol uit de hoek gedoken. In de fase die volgde hielden beide ploegen elkaar in evenwicht. Wel was er een fraaie redding nodig van Fabiański om een vrije trap van Ricardo Rodríguez uit de kruising te duiken.

Met nog een kwartier op de klok ging Zwitserland vol op jacht naar de gelijkmaker. Polen ontsnapte toen Haris Seferović na een scrimmage het leder voor de voeten kreeg en vol op de lat schoot. Niet veel later was het echter alsnog raak voor de Zwitsers. Met een heerlijke halve omhaal vanaf de rand van het Poolse strafschopgebied schoot Shaqiri de bal op fantastische wijze tegen de touwen. Nadat invaller Breel-Donald Embolo in blessuretijd nog een kans miste, volgde een verlenging.

In de eerste verlenging gebeurde, op een wippertje over de goal van Shaqiri na, niets noemenswaardigs. De Zwitsers gingen in de tweede verlenging op zoek naar de overwinning en waren daar dichtbij. Fabiański redde echter knap op een kopstoot van de vrijstaande Eren Derdiyok. In de slotminuten van de verlenging waren Derdiyok en Łukasz Piszczek nog dicht bij een goal, maar beiden kregen de bal uit de kluts niet in het net.

In de strafschoppenreeks die uitsluitsel moest brengen, miste Granit Xhaka de tweede penalty van Zwitserland. Polen benutte vervolgens alle strafschoppen en bezorgde Xhaka een slechte nachtrust. Polen plaatste zich zodoende als eerste voor de kwartfinales.

Door: Roel Egberts

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner