25.06.2016 23:33

Portugal countert in verlenging naar zege

Portugal heeft zich zaterdagavond geplaatst voor de kwartfinale van het EK in Frankrijk. De Portugezen wisten allesbehalve te overtuigen in een slaapverwekkende wedstrijd tegen Kroatië. Een doelpunt in de laatste minuten van de verlenging betekende echter een 1-0 zege voor Portugal.

Het belangrijkste voor Kroatië was de terugkeer van Luka Modrić op het middenveld. De speler van Real Madrid had het laatste groepsduel met Spanje (2-1 winst) aan zich voorbij laten gaan vanwege een lichte kwetsuur. Ook Portugal had enkele wijzigingen doorgevoerd, waardoor routinier Ricardo Carvalho genoegen moest nemen met een plek op de bank. Bondscoach Fernando Santos wilde namelijk alleen spelers opstellen die honderd procent fit waren.

Ondanks enkele veranderingen aan beide kanten, lukte het Kroatië en Portugal niet om de supporters te vermaken in de eerste helft. In de eerste minuten lag het speltempo nog wel hoog bij Kroatië, maar gaandeweg de wedstrijd zakte dat in. De Kroaten mochten het balbezit hebben van Portugal. De Portugezen loerden voornamelijk op een fout bij Kroatië, om vervolgens gebruik te maken van de snelheid van Cristiano Ronaldo en Nani.

Omdat Kroatië in een laag tempo speelde, kwamen die fouten waar Portugal op loerde er niet. Bovendien had Ronaldo telkens minimaal twee tegenstanders in zijn nek hijgen bij balbezit. Desondanks was de grootste en enige kans voor rust voor Portugal. Pepe kwam vanuit een vrije trap tot een kopkans, maar mikte zijn poging over het doel van Kroatië. Het meest opvallende aan de eerste helft was dan ook het kapsel van Ivan Perišić, die de Kroatische vlag in zijn haar had laten zetten.

Portugal probeerde met het inbrengen van Renato Sanches vlak na rust meer dynamiek op het middenveld te krijgen. Dat bleek een goede zet van de bondscoach. Het negentienjarige talent van Bayern München verdeelde het spel en stond veelal aan de basis van een aanval. Toch moest hij toekijken hoe Kroatië de eerste uitgespeelde kans kreeg. Een mooie aanval over links werd door een verdediger echter net voor een instormende aanvaller weggehaald.

Even later liet de uitstekende spelende Domagoj Vida een kans op het openingsdoelpunt liggen. Vanuit een vrije trap kopte de centrale verdediger de bal rakelings naast het doel. Omdat ook in de tweede helft beide landen behoudend voor de dag kwamen, moest er een verlenging aan te pas komen. Vlak voor tijd van de verlenging raakte Kroatië de paal, maar Portugal sloeg vanuit een counter genadeloos toe. Ronaldo verzuimde een grote kans te benutten, maar Ricardo Quaresma benutte de rebound van dichtbij: 0-1. Kroatië was daarna niet bij machte om de schade te herstellen.

Voor Portugal is het pas de eerste overwinning op het EK in Frankrijk, maar wel eentje die ervoor zorgt dat ze in de kwartfinale staan. Kroatië kende een goede groepsfase, maar staat na de achtste finale met lege handen.