27.06.2016 04:57

Chili prolongeert Copa América na penalties

Chili heeft maandagnacht de titel van de Copa América geprolongeerd. De Chilenen waren net als vorig jaar te sterk voor de Argentijnen. Ook nu liep het duel weer uit op strafschoppen. Beide ploegen eindigden met tien man.

Het beloofde een mooi duel te worden tussen de twee sterkste ploegen uit de Copa América. Hoewel Argentinië en Chili elkaar al eerder dit toernooi troffen en daarin Argentinië de sterkste was, begonnen beide ploegen weer op nul. De eerste helft kenmerkte zich door de vele overtredingen die plaatsvonden aan beide kanten. In de vierde minuut van de wedstrijd ging de Argentijnse verdediger Gabriel Mercado al over de schreef door hard door te gaan op Alexis Sánchez, maar het ontging scheidsrechter Heber Lopes.

Naar mate de wedstrijd vorderde werden de overtredingen gemener en liepen de gemoederen hoog op. Na 28 minuten spelen kon de Chileense middenvelder Marcelo Díaz al inrukken met rood, na twee gele kaarten opgelopen door overtredingen op Lionel Messi. Ook Argentinië kwam met tien man te staan nadat Manchester United-verdediger Marcos Rojo over de schreef ging. Hij kwam met een gestrekt been inzetten op Alexis Sanchez en was dus de tweede speler die naar de kant kon met rood. De enige kans van de eerste helft kwam op naam van Gonzalo Higuaín. De aanvaller kon alleen op doelman Claudio Bravo af, na een grote fout in Gary Medel. Zijn stift ging echter naast het doel, waardoor de ruststand na 45 minuten op 0-0 stond.

Ook in het begin van de tweede helft hielden de ploegen elkaar in balans. Chili begon beter, maar wist weinig tot geen kansen te creëren. Vidal kwam nog een keer goed weg, nadat hij na een overtreden op Messi niet zijn tweede gele kaart ontving, maar werd gespaard door scheidsrechter Lopes. Net als in de eerste helft waren de kansen op één hand te tellen. Bij Chili kreeg Eduardo Vargas een kans, maar Sergio Romero wist zijn inzet te stoppen. Aan de andere kant kreeg invaller Kun Aguëro een grote mogelijkheid om zijn ploeg op voorsprong te brengen, maar hij schoot meters over.

Na negentig minuten stond de stand wederom op 0-0, waardoor er moest worden verlengd. In de eerste helft van de verlenging kreeg Argentinië de beste kans om op voorsprong te komen, maar Claudio Bravo keerde op fantastische wijze de inzet van Aguëro. Omdat er ook niet werd gescoord in de verlenging, ging de wedstrijd net als vorig jaar naar strafschoppen. Arturo Vidal was de eerste die mocht aanleggen en zag zijn inzet worden gestopt. Lionel Messi schoot daarna huizenhoog over. Nadat Lucas Biglia zijn inzet zag worden gekeerd door Claudio Bravo, besliste invaller Francisco Silva het duel door de beslissende strafschop om te zetten in een doelpunt. Chili prolongeert de titel.

Door: Thomas Mulder