27.06.2016 19:54

Fanatiek Italië legt Spanje over de knie

Italië heeft maandagavond in een prachtig voetbalgevecht gewonnen van Spanje: 2-0. De Italianen speelden met bezieling en een geweldige eerste helft legde de basis voor de overwinning. De regerend Europees kampioen moet naar huis.

Italië legde een ijzersterke eerste helft op de mat. Spanje werd op alle fronten afgetroefd en er was maar één ploeg die aanspraak maakte op het openingsdoelpunt. Het doorgaans zo dominante Spanje was slordig in het balbezit en kreeg geen grip op de Italianen. In de opbouw werden veel foute passes gegeven, wat Italië in de kaart speelde.

Na tien minuten spelen moest doelman David de Gea al twee keer handelend optreden. Graziano Pellè kopte een vrije trap van Alessandro Florenzi goed in. De kopbal was krachtig en richting de grond, maar de Spaanse doelman lag in de weg. Ook Emanuele Giaccherini nam het doel van De Gea onder vuur. Zijn omhaal ging via de handen van de doelman en de paal niet in het net. De toon was gezet.

Aan de linkerflank had Mattia De Sciglio een hoofdrol. De linksback stoomde continu op en Spanje had geen antwoord op zijn offensieve impulsen. Een strakke voorzet van de Italiaan werd bijna in eigen doel gewerkt door Sergio Ramos. Na ruim een half uur kwam dan eindelijk de verdiende voorsprong. Een vrije trap van Éder ging snoeihard langs de muur en De Gea kon de bal wel keren, maar niet verwerken. De rebound kon door Giorgio Chiellini worden binnengetikt: 1-0.

Nog voor rust kreeg Giaccherini een kans om de score te verdubbelen. De linksbuiten dribbelde zich een weg naar het centrum en zijn schot vloog richting de kruising. De Gea ging gestrekt naar de bovenhoek en kreeg er nog net een hand achter. Op de ruststand was helemaal niets af te dingen en dankzij De Gea was Spanje nog in de wedstrijd.

Ook in het begin van de tweede helft had Spanje geen antwoord op de bevlogen Italianen. De wedstrijd ging gelijk op en beide ploegen kregen een enorme kans om te scoren. Morata mocht van dichtbij inkoppen en had de gelijkmaker moeten maken. De spits kopte echter recht op doelman Buffon. Vervolgens moest Éder aan de andere kant de score verdubbelen. Pellè stuurde zijn aanvalsmaatje de diepte in, die Gerard Pique er compleet uitrende. Oog in oog met De Gea bracht de Spaanse uitblinker redding. Zo ging Italië met een voorsprong de slotfase in.

In het laatste kwartier kwam Spanje eindelijk op stoom. De regerend Europees kampioen greep Italië bij de strot en zette Buffon eindelijk aan het werk. Een geweldige volley van Iniesta en een pegel van Pique belandden beide op de vuisten van de Italiaanse doelman. Italië werd omsingeld en met 75 procent balbezit voor de Spanjaarden kwam Italië er nauwelijks meer aan te pas.

In de absolute slotfase zette Spanje alles op alles om nog een gelijkmaker te forceren. De Italianen vochten voor elke centimeter en de Spanjaarden kwamen moeizaam tot kansen. Pique kreeg vlak voor tijd nog een enorme kans, maar van dichtbij kon Buffon redding brengen. In de omschakeling was het vervolgens raak aan de andere kant. Matteo Darmian werd aan de rechterflank vrijgespeeld en zijn pass kwam perfect uit voor Pellè. De spits schoot van dichtbij snoeihard raak en liet uitblinker De Gea kansloos: 2-0. Een prachtig voetbalgevecht werd in het voordeel beslist van de meest gretige partij. Italië is kwartfinalist en zal na de regerend Europees kampioen het moeten opnemen tegen de regerend Wereldkampioen.

Door: Pim Westenberg