07.07.2016 22:53

Gastland finalist na zege op 'Weltmeister'

Frankrijk heeft in de halve finale van het EK afgerekend met Duitsland. Topscorer Antoine Griezmann was wederom van grote waarde. De spits werd matchwinner met zijn vijfde en zesde doelpunt van het toernooi: 0-2. Zondag speelt Frankrijk de finale tegen Portugal.

Wereldkampioen Duitsland begon met EK-debutant Emre Can in de basis. De middenvelder van Liverpool verving de geschorste Mats Hummels. Verder startten aanvoerder Bastian Schweinsteiger en Julian Draxler in plaats van de geblesseerde Sami Khedira en Mario Gomez. Frankrijk trad aan met hetzelfde elftal als het vorige duel. Bondscoach Didier Deschamps gaf zo opnieuw de voorkeur aan Samuel Umtiti en Moussa Sissoko.

Het begin van de wedstrijd was zeer intens. Het tempo lag hoog en de eerste kans was voor Griezmann. De lage schuiver van de spits van Atlético Madrid werd echter uit de hoek gedoken door doelman Manuel Neuer. Na het Franse openingsoffensief stonden de Duitsers op. Het initiatief werd gegrepen en de mogelijkheden volgden snel. Thomas Müller gleed eerst een voorzet van Can voorbij de tweede paal. Een minuutje later volleerde de nieuweling in het Duitse elftal zelf de bal bijna in de benedenhoek. Doelman Hugo Lloris kreeg echter nog net zijn hand tegen de bal.

Na een klein half uur moest de goalie opnieuw redden na een afstandsschot van Schweinsteiger. De Duitse storm werd toch overleefd en Frankrijk zette net voor rust nog eens aan. In de laatste minuut maakte Schweinsteiger hands in het strafschopgebied na een kopbal van Patrice Evra uit een corner. Het buitenkansje vanaf elf meter werd benut door Griezmann: 0-1.

In de tweede helft moest Duitsland aanvallen en op zoek gaan naar de gelijkmaker. Frankrijk gooide de grenzen echter dicht en liet weinig gaten ongevuld. Een kwartiertje na rust was er opnieuw een tegenvaller voor de Duitsers. Jérôme Boateng moest geblesseerd het veld verlaten en werd vervangen door Shkodran Mustafi. Twintig minuten voor tijd viel de beslissing. Na defensief geschutter bij de Duitsers punterde Griezmann de bal in een leeg doel: 0-2. Het was de zesde goal voor hem dit toernooi.

Na de definitieve nekslag kreeg Duitsland nog twee kansen. Joshua Kimmich kapte vanaf rechts naar binnen en schoot met zijn linkervoet op de buitenste paal. In blessuretijd werd een kopbal van Kimmich gepareerd door doelman Lloris. De 0-2 bleef echter in stand. De grote held van Frankrijk is Griezmann. Met twee doelpunten bezorgt de Fransman zijn land een finaleplaats in eigen land. Aanstaande zondag gaat de finale van het Europese Kampioenschap 2016 tussen Frankrijk en Portugal. Het is Griezmann tegen Cristiano Ronaldo.

Door: Koen Larmit