05.08.2016 08:00

10 Eredivisie-talenten om in de gaten te houden

De Eredivisie is een kweekvijver voor groot talent. Een nieuw seizoen betekent ook weer een lichting nieuwe talenten om in de gaten te houden. Voetbal.com zette de tien grootste talenten op een rij die dit seizoen een belangrijke rol voor hun (tijdelijke) werkgever kunnen gaan spelen. Noteer ze!

Donny van de Beek (Ajax)
De pas negentienjarige middenvelder lijkt dit seizoen voor een basisplaats te kunnen gaan onder Ajax-trainer Peter Bosz. Van de Beek (19) straalt volwassenheid uit op het middenveld van de Amsterdammers en is ook fysiek in staat om mee te komen. Tijdens de voorbereiding liet hij al zien een goed duo te kunnen vormen met Davy Klaassen. Wederom een groeibriljant uit de eigen jeugd voor Ajax, die in de toekomst ook moet doorschuiven naar het Nederlands elftal.

Hachim Mastour (PEC Zwolle)
De meeste ogen zullen ongetwijfeld gericht zijn op de Italiaanse dribbelaar. Mastour (18) staat bij AC Milan te boek als een groot talent en beschikt over een ongekende balbehandeling. Alleen moet hij dat nog wel op effectieve wijze zien om te zetten in wedstrijden. PEC Zwolle huurt Mastour voor een seizoen van Milan. De echte voetballiefhebbers moeten dan ook van het moment genieten, want de kans is klein dat we hem nog een keer gaan bewonderen in de Eredivisie.

Steven Bergwijn (PSV)
De top uit de Premier League houdt Steven Bergwijn (18) nadrukkelijk in de gaten, maar de vleugelflitser laat zich het hoofd niet gek maken. Voor zichzelf heeft hij een duidelijk plan uitgestippeld. Bergwijn mocht afgelopen seizoen ervaring opdoen bij Jong PSV in de Jupiler League en wordt nu naar voren geschoven als de vervanger van Maxime Lestienne. Er ligt veel druk op de schouder van de jongeling, maar vooralsnog gaat Bergwijn daar goed mee om. Hij wordt ook wel gezien als de nieuwe Memphis Depay.

Iván Calero Ruiz (Sparta Rotterdam)
Voor velen is de 21-jarige Spanjaard een onbekende op de Nederlandse velden. Sparta Rotterdam nam de aanvallende middenvelder over van Derby County en maakte een veelbelovende indruk in de voorbereiding op het Eredivisie-seizoen. Iván Calero Ruiz (21) is afkomstig uit de jeugdopleiding van Atlético Madrid, waarna hij ook tijdelijk in de jeugd van Real Madrid zat. De supporters op Het Kasteel verwachten veel van Ruiz.

Giovanni Troupée (FC Utrecht)
Als Erik ten Hag het in je ziet zitten, weet je dat je een goede toekomst tegemoet gaat. Maar dan mag je geen moment verslappen. Rechtsback Giovanni Troupée (18) lijkt bij FC Utrecht daar de perfecte leermeester voor te hebben. De linksback maakte afgelopen seizoen al enkele malen zijn opwachting. In het begin was het nog wat onwennig, maar gaandeweg de duels straalde de zelfverzekerdheid eraf bij Troupéé. Als hij die stijgende lijn doorzet, kan Utrecht dit seizoen veel plezier aan hem beleven.

Dennis van der Heijden (ADO Den Haag)
ADO Den Haag hoeft zich niet druk te maken over een eventuele stand-in van Mike Havenaar. Dennis van der Heijden (19) baarde afgelopen seizoen opzien door bij zijn debuut direct twee keer te scoren tegen Excelsior en zodoende een punt veilig te stellen voor zijn club. In de duels daarna mocht hij het doen met invalbeurten en soms werd hij naast Havenaar in de spits gepositioneerd. Onlangs maakte hij ook een goede indruk op het EK u19 met Oranje. Hij scoorde zeer fraai in het play-offduel met Duitsland (3-3). De aanvaller zal dit seizoen bij de Residentieclub moeten bewijzen een echte goalgetter te zijn en dat de doelpunten tijdens zijn debuut geen toevalstreffers waren.

Zhang Yuning (Vitesse)
In 2015 maakte de Chinese spits Zhang Yuning de overstap van Hangzhou Greentow naar Vitesse. Afgelopen seizoen speelde hij zijn eerste minuten voor de Arnhemmers. En dat niet alleen, hij was de eerste Chinese ooit die scoorde in de Eredivisie. Op 6 maart 2016 produceerde Zhang het winnende doelpunt tegen Roda JC (2-1). In de voorbereiding op het nieuwe seizoen maakt de aanvaller een scherpe indruk. Hij zal wel geduld moeten hebben als tweede optie achter Ricky van Wolfswinkel.

Enes Ünal (FC Twente)
Ünal is een van de vele spelers van Manchester City die regelmatig op huurbasis actief zijn in Nederland. FC Twente huurt de voorhoedespeler voor een seizoen van de Premier League-club, nadat hij een goede indruk maakte in het shirt van NAC Breda. Ünal heeft weinig moeite om het net te vinden en is in Enschede waarschijnlijk de eerste spits. In de Jupiler League scoorde de goalgetter acht doelpunten in elf wedstrijden. City betaalde in 2015 niet voor niets 2,8 miljoen euro aan Bursaspor.

Stefan Mauk (NEC Nijmegen)
NEC is in de transferzomer al druk bezig geweest op de transfermarkt en blijkt overal scouts te hebben zitten. De komst van Stefan Mauk was dan ook een verrassing. De twintigjarige middenvelder kwam over van Adelaide United, waar hij nog maar elf duels voor had gespeeld. De supporters van Adelaide begrepen het snelle vertrek van Mauk, aangezien hij een stormachtige ontwikkeling doormaakte in de Australische competitie. Die moet hij gaan voortzetten in Nederland.

Leeroy Owusu (Excelsior)
Owusu (19) is een van de vele Ajax-spelers die ergens anders op huurbasis ervaring op mogen doen. De verdediger wordt in Amsterdam gezien als een veelbelovend talent, waardoor hij in de Eredivisie meters mag gaan maken. De Jupiler League met Jong Ajax was zodoende geen optie voor Owusu. Zijn debuut maakte Owusu nog niet voor de Amsterdammers, maar als hij zich goed ontwikkelt bij Excelsior lijkt dat slechts een kwestie van tijd.

Door: Robin Tibbe

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner