04.08.2016 20:52

AZ komt relatief eenvoudig een ronde verder

Ondanks een vroege achterstand heeft AZ zich donderdagavond redelijk eenvoudig geplaatst voor de play-offs van de Europa League. In een warm Athene werd PAS Giannina met 1-2 verslagen.

AZ kende in Griekenland een zeer lastige openingsfase. De ploeg begon onrustig aan het duel en was de bal veelvuldig snel weer kwijt door slordige passing. Bovenop dat matige spel kwam de ploeg binnen tien minuten ook nog eens op achterstand. Rechtsback Derrick Luckassen was zijn man, Fonsi, helemaal kwijt, waarna die een voorzet bij de tweede paal af kon leveren. Spits Pedro Conde kon daar redelijk ongehinderd inkoppen, maar deed dat niet al te goed. Doordat doelman Sergio Rochet in de korte hoek echter compleet mis tastte, was de voorsprong van de eerste wedstrijd al vroeg ongedaan gemaakt door PAS Giannina.

Het hele eerste half uur had AZ geen antwoord op het spel van de Grieken, maar Luckassen zette persoonlijk de wedstrijd binnen tien minuten op zijn kop. Eerst kwam de back met een heerlijke steekbal op Alireza Jahanbakhsh, die met een goede breedtebal Dabney dos Santos in staat stelde de bal in het lege doel te schuiven. Een minuut of zeven later werd Luckassen door Wout Weghorst weggestuurd, waarna de back de bal hard en zuiver in de korte hoek binnenschoot voor de 1-2 voorsprong.

Kort na de rust toonde AZ haar goede intenties door veelvuldig te proberen om via spits Weghorst een aanval op te zetten, maar na een paar minuten ebde dit enthousiasme wat weg. PAS had echter ook geen vertrouwen meer in een goede afloop. Deze twee instellingen bij elkaar kwamen het spelbeeld dan ook niet ten goede.

Het hoogtepunt in de tweede helft was het invallen van jeugdspeler Guus Til, die in Griekenland zijn officiële debuut voor AZ mocht maken. Doordat er op het veld verder weinig noemenswaardig gebeurde, bleef AZ eenvoudig overeind. Zonder al te veel onnodige energie te verspillen kon de ploeg de wedstrijd dan ook rustig uitspelen.

Op vrijdag zit AZ in de kokers voor de loting voor de play-offs van de Europa League en weten de Alkmaarders welke ploeg de laatste horde gaat vormen richting de groepsfase van het tweede Europese toernooi.

Door: Dennis Korpel