13.08.2016 20:20

Excelsior houdt stand na hectische slotfase

De verdediger van Excelsior heeft zojuist zijn team naar een voorsprong gekopt en rent juichend weg. Zijn ploeggenoten juichen met de mandekker mee, terwijl de FC Groningen-spelers balen. (13-08-2016)

Excelsior is flitsend aan het Eredivisie-seizoen begonnen. De Kralingers wisten met kunst en vliegwerk de overwinning binnen te slepen. Doelpuntenmakers waren Jurgen Mattheij binnen drie minuten. In de verlenging leek doelman Sergio Padt de gelijkmaker te maken, maar redde de paal Excelsior. Kevin Vermeulen profiteerde vervolgens op schitterende wijze van het lege doel.

Het was schrikken voor FC Groningen vorige week, toen de ploeg met 0-5 klop kreeg van Feyenoord. Die zeperd leek wat gedaan te hebben met het zelfvertrouwen. Tegen Excelsior ging het namelijk al snel mis. De Kralingers kwamen sterk uit de startblokken en binnen drie minuten stond de 1-0 al op het scorebord. Mattheij kon van dichtbij de vrije trap van Ryan Koolwijk binnen knikken. De thuisploeg kreeg kansen om de voorsprong te vergroten. Vermeulen kreeg de grootste kans om Padt te verschalken, maar de doelman bood Groningse redding.

Ernest Faber zag dat zijn ploeg niet goed stond en besloot om binnen het half uur in te grijpen. Hedwiges Maduro moest naar de kant en nieuweling Samir Memišević was zijn vervanger. Groningen probeerde de gelijkmaker te forceren, maar de organisatie achterin stond goed bij de Rotterdammers. Eén keer lukte het de uitploeg tot een kans te komen. Op de voorzet van Jarchinio Antonio liep Jesper Drost uit de rug van zijn directe tegenstander, maar de kopbal van de middenvelder kon door doelman Tom Muyters gered worden.

Het kwartiertje rust deed Groningen veel goeds, want na de pauze waren de bezoekers de betere ploeg. Tom van Weert was in de vijftigste minuut dicht bij de 1-1, maar de oud-spits van de Rotterdammers liet het na de trekker over te halen tegen zijn oude club. Vervolgens kregen ook Albert Rusnák, Jesper Drost en weer Van Weert kansen op de 1-1, maar doelman Muyters hield zijn doel schoon.

Dus zette Faber er met Oussama Idrissi een extra aanvaller bij. De uitploeg ging vol voor de gelijkmaker en Excelsior kwam onder druk te staan. De Rotterdammers waren de controle over de wedstrijd volledig kwijt en de 1-1 leek in de lucht te hangen. Toch lukten het de mannen uit Groningen niet om de gelijkmaker op het bord te krijgen. Faber stuurde daarom in de vorm van Danny Hoesen nog een extra spits in het veld. De uitploeg kreeg veel hoekschoppen, maar weinig kansen. Terell Ondaan had de wedstrijd vroegtijdig kunnen beslissen, maar de invaller schoof de bal voorlangs.

Dus was het alles of niets voor Groningen in de slotfase. In de blessuretijd ging doelman Padt mee naar voren. De doelman kreeg ook de kans, kopte de bal op de paal, vervolgens schoot Henrico Drost bijna in zijn eigen goal, maar wederom bracht de paal redding. Vervolgens kon Excelsior er snel uit en profiteerde Vermeulen van het lege doel: 2-0. Zo schreef Excelsior historie: nog nooit won de ploeg uit Rotterdam de eerste twee wedstrijden van het seizoen als Eredivisie-club.

Vrijdag staat alweer de volgende wedstrijd voor Excelsior op het programma. De Rotterdammers ontvangen dan op Woudestein ADO Den Haag. FC Groningen mag zondag aan de bak. Om half één komt dan het geplaagde FC Twente op bezoek.

Door: Ilona van der Werf