13.08.2016 21:38

Roda steelt een punt in de ArenA tegen Ajax

Mikail Rosheuvel (l.) probeert Ajax-verdediger Kenny Tete (r.) eruit te sprinten. De rechtsback laat zich echter niet zomaar passeren. (13-08-2016)

Uit een onterechte vrije trap kopte Tom van Hyfte Roda JC zaterdagavond in de blessuretijd langs Ajax. Met zijn treffer bracht hij de 2-2 op het bord, waarmee Ajax tegen het eerste puntenverlies van dit seizoen opliep.

Ajax maakte op zaterdagavond haar intenties al snel duidelijk. Met de eerste wedstrijd tegen FK Rostov voor de boeg gaven de Amsterdammers aan de wedstrijd al vroeg te willen beslissen. De vroege druk op Roda leverde in de achtste minuut ook direct een snelle voorsprong op. Jairo Riedewald bereikte met een knappe pass Davy Klaassen. In de zestien lobde de aanvoerder de bal over doelman Benjamin van Leer heen, waarna Kasper Dolberg de bal eenvoudig in het lege doel kon koppen.

De thuisploeg leek daarmee ook daadwerkelijk een eenvoudige avond te gaan hebben. De jacht op de tweede treffer werd direct ingezet, maar na iets meer dan een kwartier kreeg Ajax een tik te verwerken. Tijdens de eerste uitbraak van Roda JC was het direct raak. David Boysen gaf de bal uit een corner scherp voor. Adil Auassar ontsnapte vlak voor het doel aan buitenspel, doordat Mitchell Dijks te laat stapte. Auassar verlengde met zijn linker de bal prima richting de verre hoek voor de 1-1.

Na deze gelijkmaker kreeg Ajax het heel lastig. De thuisploeg had bijna non-stop de bal, maar wist de ruimtes in de hechte defensieve muur van Roda JC niet te vinden. De gelijke stand leek dan ook de ruststand te gaan worden, totdat Dolberg vlak voor de rust een lage voorzet van Daley Sinkgraven knap verlengde en zijn ploeg op 2-1 bracht.

Na de rust werd Ajax steeds slordiger. De Amsterdammers wisten de marge maar niet te vergroten. Ze wisten zelfs nauwelijks tot kansen daarop te komen. Daartegenover kon Roda JC ook niet veel zetten, maar doordat de marge slechts één treffer bleef, ebde het geloof bij de bezoekers maar niet weg. Roda kreeg steeds meer kansen, maar wist de treffer lange tijd niet te maken.

Waar niemand er meer op leek te rekenen, viel de gelijkmaker in de blessuretijd alsnog. Na een schwalbe van Ard van Peppen slingerde Auassar de vrije trap voor het doel. Bij de tweede paal kon Tom van Hyfte deze helemaal vrij inkoppen. Na de gelijkmaker kreeg Frederic Ananou nog zijn tweede gele kaart, maar er was niet meer genoeg tijd voor Ajax om de overwinning alsnog binnen te slepen. Dit gelijke spel is een fikse domper voor Ajax in de aanloop naar de wedstrijd tegen FK Rostov voor een plaats in de Champions League.

Door: Dennis Korpel