19.08.2016 21:53

Kopbal Beugelsdijk helpt ADO aan koppositie

Een kopbal van Tom Beugelsdijk bezorgde ADO Den Haag op vrijdagavond de derde overwinning op rij in het nog prille Eredivisie-seizoen. Op Woudestein werd Excelsior met 1-2 verslagen, waardoor ADO minstens één dag koploper is.

In eigen huis begon Excelsior veel beter dan ADO Den Haag aan de wedstrijd. De thuisploeg was feller en beter georganiseerd. De beloning voor dit goede spel resulteerde al snel in een voorsprong. Binnen tien minuten kon Jurgen Mattheij een corner van Ryan Koolwijk binnen koppen, bijna op identieke wijze als de week ervoor tegen FC Groningen.

Na de voorsprong bleef Excelsior de wedstrijd onder controle houden alleen maakte de ploeg in de aanval niet altijd de juiste keuze. Rond de twintigste minuut begon ADO zich meer in de wedstrijd te voetballen en ook de bezoekers wisten zichzelf daarvoor snel te belonen. In een persoonlijk duel aan de rechterkant tussen José San Román en Stanley Elbers, was de verdediger van ADO het meest gelukkig. Uiteindelijk was hij net eerder bij de bal om deze breed te leggen op de man in vorm, Gervane Kastaneer. De gevierde man van de wedstrijd tegen Vitesse schoot de bal zonder na te denken beheerst laag in de korte hoek voor de gelijkmaker.

Na de rust herpakte Excelsior zich en ging nadrukkelijk op zoek naar de nieuwe voorsprong. De thuisploeg was dreigend en raakte via Elbers zelfs de paal, maar wist niet tot scoren te komen. ADO lukte dat halverwege de tweede helft wel. Net nadat de ploeg zich een beetje los wist te maken van de wurggreep van Excelsior, kopte Tom Beugelsdijk een hoekschop goed binnen bij de eerste paal.

Na de voorsprong trok ADO zich massaal terug en was het aan Excelsior om de ruimte te forceren die de ploeg nodig zou hebben voor de gelijkmaker. De thuisploeg wist een aardig slotoffensief in te zetten, maar wist de muur van ADO niet te slechten. De gelijkmaker, die gezien het spelbeeld zeker verdiend zou zijn geweest, viel dan ook niet meer.

Met de derde overwinning op rij is ADO minstens één dag de trotse koploper van de Eredivisie. Excelsior kent met zes punten uit drie wedstrijden nog altijd een prima seizoenstart, maar zal deze nederlaag toch even moeten verwerken.

Door: Dennis Korpel