21.08.2016 16:23

AZ pakt tegen FC Utrecht eerste overwinning

Stijn Wuytens (l.) en Levi García (r.) vieren de wonderschone treffer van Markus Henriksen (m.) tijden de uitwedstrijd tegen FC Utrecht. (21-08-2016)

De supporters in de Galgenwaard hebben zondagmiddag weinig gehad om van te genieten. De wedstrijd tussen FC Utrecht en AZ leverde weinig spektakel en kansen op, maar de gasten gingen er met een 1-2 zege vandoor door een van richting veranderd schot.

Erik ten Hag besloot zijn nieuwkomers van afgelopen week niet direct in de basis te zetten. Rubio Rubin had de taak om voorin naast Sebastien Haller te spelen. Maar het was al snel duidelijk dat de Domstedelingen creativiteit hebben ingeleverd met het vertrek van Bart Ramselaar. In de eerste tien minuten lag het initiatief nog bij de Domstedelingen, maar vervolgens kwam de controle bij de bezoekers uit Alkmaar te liggen.

AZ speelde op een rustig tempo rond, waardoor Utrecht niet wist te profiteren van mogelijke vermoeidheid bij de tegenstander vanwege het Europese duel van afgelopen donderdag. Utrecht speelde slordig en wist op het middenveld geen voet aan de grond te krijgen. AZ beloonde zichzelf met een prachtig doelpunt. Markus Henriksen schoot vanaf de linkerkant van het strafschopgebied de bal fraai in de verre kruising.

Ook na de treffer bleef de controle volledig in handen van de Alkmaarders. Ze kwamen achterin nauwelijks in de problemen door een goede organisatie onder leiding van aanvoerder Ron Vlaar. Utrecht probeerde vlak voor rust aan te zetten om een gelijkmaker te forceren. Dat leverde twee gevaarlijke momenten op. Willem Janssen kopte uit een vrije trap naast en Kevin Conboy zag de vingertoppen van de doelman redding brengen op zijn kopbal.

FC Utrecht begon in de openingsfase na rust scherper te spelen. Het zat korter in de duels en liet AZ niet meer het spel maken. Vermoeidheid begon een rol te spelen bij de Alkmaarders. Het resulteerde in een snelle gelijkmaker van Utrecht. Patrick Joosten plaatste de bal van afstand laag achter doelman Sergio Rochet. Beide ploegen leunden vervolgens vooral op de verdediging, waardoor het publiek niet vermaakt werd. Wel zagen de thuisfans de rentree van Edson Braafheid en het debuut van Richairo Živković.

Ondanks hun inbreng verliep de slotfase niet anders dan de eerste tachtig minuten. Op het middenveld werden veel duels uitgevochten, maar beide ploegen schoten daar niets mee op. AZ stelde desondanks drie punten veilig door een van richting veranderd schot van Alireza Jahanbakhsh. Voor AZ is het de eerste zege van het seizoen, terwijl Utrecht op een punt staat en nog niet gewonnen heeft.