27.08.2016 21:38

Feyenoord legt buurman ruim over de knie

Feyenoord heeft de stadsderby met Excelsior zaterdagavond overtuigend gewonnen. Hoewel de Kralingse buurman brutaal op voorsprong kwam, stelde de ploeg van Giovanni van Bronckhorst na rust orde op zaken: 4-1. Zo blijft de ploeg zonder puntverlies na vier duels.

De twee ploegen waren ongewijzigd ten opzichte van vorige week, desondanks was de openingsfase er één van vele slordigheden, totdat Dirk Kuyt in de negende minuut ineens de paal teisterde. De blonde aanvaller, die zijn zeshonderdste competitiewedstrijd afwerkte, kreeg even later weer een kans, maar kwam niet lekker uit en schoot naast. Na een kwartier nam Excelsior even wat initiatief, de gasten werden vooral uit hoekschoppen gevaarlijk.

Net toen Feyenoord het initiatief overnam liep de ploeg in het countermes. Nigel Hasselbaink kwam met een goede actie door aan de linkerkant, gaf met zijn buitenkant een geweldige pass op Stanley Elbers, die moeiteloos binnenschoot. Feyenoord had even nodig om te herstellen van die klap, maar vlak voor rust werd de ploeg weer sterker. In de slotfase van de eerste helft kopte Nicolai Jørgensen knap door op Kuyt, die gelijkmaakte. Steven Berghuis en Tonny Vilhena misten nog kansen om de ploeg met een voorsprong de kleedkamer in te sturen.

Feyenoord schoot gedecideerd uit de startblokken in het tweede bedrijf. Excelsior kwam nog maar amper op de helft van de tegenstander en vlak voor het uur was het raak. Invaller Jan-Arie van der Heijden stuurde Kuyt weg met een prachtige pass, en met een schot in de verre hoek liet de jubilaris zijn tweede doelpunt van de avond aantekenen. Enkele minuten later kreeg Karim El Ahmadi de bal in de zestien bij Berghuis, die de bal prachtig in de verre hoek draaide.

Het zou weldra nog erger worden voor Excelsior. Fredy gaf een waardeloze terugspeelbal, Jens Toornstra was alert in het doorlopen en liet doelman Tom Muyters kansloos. Met de drie punten in de tas achtte Feyenoord het moment rijp om een tandje terug te schakelen, hetgeen het amusement in de wedstrijd niet ten goede kwam. De Kuip leefde nog op voor Mo el Hankouri, de achttienjarige invaller die in de slotfase debuteerde in de hoofdmacht van Feyenoord. Hij kon, net als zijn ploeggenoten, frivool de zege over de streep trekken.

Door: Jan Willem Spaans