27.08.2016 22:36

FC Twente probleemloos langs Sparta: 3-1

FC Twente heeft zijn tweede overwinning van het seizoen geboekt. In Enschede werd promovendus Sparta Rotterdam met 3-1 verslagen. Hakim Ziyech werd zaterdagavond andermaal de matchwinner.

Trainer René Hake had in zijn basiself gewoon een plaatsje over voor sterspeler Hakim Ziyech. Het was de afgelopen week onrustig rond de middenvelder, die in de belangstelling staat van Ajax en het Turkse Fenerbahçe. Ook Enes Ünal, die vorige week nog drie keer scoorde tegen FC Groningen stond wederom aan de aftrap. Bij de tegenstander uit Rotterdam had trainer Alex Pastoor nog geen basisplaats voor Thomas Verhaar. Voorin was er wel een basisplaats voor Zakaria El Azzouzi, hij speelde vorig seizoen nog bij FC Twente.

Het duel in Enschede was amper begonnen of Sparta had al op voorsprong kunnen staan. Een voorzet van Denzel Dumfries werd door Stefan Thesker naast het doel van keeper Nick Marsman gegleden. Aan de overkant kwam de thuisploeg in de veertiende minuut wel op voorsprong. Ünal kopte door op Ziyech, die oog in oog met doelman Roy Kortsmit bijzonder koel bleef en de 1-0 aantekende. Vervolgens was Sparta tot twee keer toe dicht bij de gelijkmaker. Eerst schoot El Azzouzi in kansrijke positie over, even later kopte de huurling van Ajax via de rug van Andersen naast het Twente-doel. In de 34e minuut schreeuwde heel Sparta om een strafschop na een overtreding op Loris Brogno. Arbiter Reinold Wiedermeijer wilde daar echter niets van weten. Op de counter kwam FC Twente op 2-0. Dejan Trajkovski legde de bal panklaar voor Yaw Yeboah, die prachtig raak schoot.

In de tweede helft leek FC Twente zichzelf in de problemen te brengen. Doelman Marsman haalde Spartaan Craig Goodwin neer en de bal ging op de stip. Marsman kreeg daarvoor de gele kaart en Loris Brogno schoof de strafschop beheerst binnen. De Rotterdammers maakten daarna even aanspraak op de gelijkmaker, maar vonden via El Azzouzi en Goodwin niet het net. Aan de overkant gooide wie anders dan Ziyech de wedstrijd in het slot. Na slordig balverlies van Rick van Drongelen schoof hij de bal hard in de korte hoek. In het vervolg kreeg Brogno nog de kans op de aansluitingstreffer, maar hij vond Marsman op zijn weg.

Door de zege vinden we FC Twente voorlopig terug op de vijfde plaats met zes punten uit vier duels. De club lijkt het in de volgende wedstrijd echter te moeten stellen zonder Ziyech. De middenvelder, die vlak voor tijd naar de kant werd gehaald, leek afscheid te nemen van het publiek in Enschede.

Door: Bob van Dijk