28.08.2016 16:21

Ajax eindigt slechte week met makkelijke zege

Davy Klaassen is zeer blij met zijn treffer tegen Go Ahead Eagles. (28-08-2016)

Ajax heeft zondagmiddag een slechte week afgesloten met een 3-0 overwinning op Go Ahead Eagles. De Amsterdammers kenden opstartproblemen in Deventer, maar na een gemiste strafschop van Go Ahead trokken de bezoekers aan de hand van Davy Klaassen de drie punten naar zich toe.

Peter Bosz had zijn elftal op enkele plekken gewijzigd voor de wedstrijd tegen Go Ahead Eagles. De hoofdtrainer slachtofferde namelijk Anwar El Ghazi, Riechedly Bazoer en Kenny Tete. Bovendien stond André Onana weer in het doel van Ajax. Door de wisselingen kreeg Kasper Dolberg een basisplaats als rechtsbuiten. Het was linksbuiten Amin Younes die de show stal in de eerste helft. Hij draaide rechtsback Lars Lambooij bij tijd en wijle helemaal dol.

Go Ahead begon aardig aan de openingsfase door de linies kort op elkaar te houden. Ajax wist daardoor nauwelijks in het strafschopgebied te komen. Nick Viergever kopte weliswaar via Marcel Ritzmaier op de paal, maar die kans kwam tot stand uit een hoekschop. De supporters van de thuisploeg leefden extra op toen Leon de Kogel mocht aanleggen voor een strafschop na een overtreding van Davinson Sánchez. Onana keerde de inzet van De Kogel, wat een Ajax-doelman (Kenneth Vermeer) voor het laatst lukte op 16 februari 2013.

Enkele minuten na de gemiste strafschop sloeg Ajax toe. Vanaf de rand van het strafschopgebied plaatste aanvoerder Davy Klaassen met een aardige zwabber achter goalie Theo Zwarthoed. Ook de Amsterdammers mochten daarna in de eerste helft vanaf elf meter aanleggen. Kenny Teijsse haalde knullig Bertrand Traoré neer, waarna Klaassen de bal zelfverzekerd hard en hoog in het doel legde. Ondertussen speelde Sánchez met vuur. Met al geel op zak maakte hij enkele overtredingen die op het randje van een kaart waren. Bosz haalde hem in de rust dan ook naar de kant.

Go Ahead-trainer Hans de Koning probeerde zijn spelers naar voren te schreeuwen in de tweede helft en druk te houden op de spelers van Ajax. Die tactiek bracht de Amsterdammers echter niet in grote problemen. Ajax kreeg als het een tempo hoger ging spelen zelfs prima mogelijkheden om tot een kans te komen. Zo schoof Bertrand Traoré een bal rakelings voor het doel van doelman Theo Zwarthoed langs. Een half uur voor het einde zorgde Nemanja Gudelj voor de beslissing. De middenvelder legde met veel gevoel een vrije trap over de muur in de verre hoek: 3-0.

In de slotfase was het voor Ajax een kwestie van uitspelen. Go Ahead nam nog maar weinig initiatief om een doelpunt te maken en enkele supporters kozen vroegtijdig voor de weg richting de uitgang. Met controlerend voetbal trokken de gasten de 3-0 overwinning uiteindelijk eenvoudig over de streep in de Adelaarshorst. Daardoor loopt het twee punten in op PSV, maar de achterstand op koploper Feyenoord blijft vijf punten.