28.08.2016 16:26

ADO en Heracles remiseren in spannend duel

Wilfried Kanon (l.) zit Jaroslav Navratil (r.) op de huid tijdens ADO - Heracles. (28-08-2016)

ADO Den Haag en Heracles Almelo hebben in een bloedstollende partij gelijkgespeeld. Beide ploegen hadden met de zege kunnen weglopen in Den Haag, waardoor de remise een terechte afspiegeling van de verhoudingen was.

Het spelbeeld in de eerste helft was vrij constant. Een ietwat traag spelend Heracles Almelo had het initiatief en probeerde met verzorgd voetbal tot kansen te komen, terwijl thuisploeg ADO Den Haag op de counter speelde en daardoor regelmatig dreigend was. Heracles werd in de achttiende minuut beloond met een doelpunt. Een dwarrelende vrije trap van Iliass Bel Hassani was te machtig voor Ernestas Šetkus, die de bal moest lossen. Daar had Robin Gosens op geanticipeerd, waardoor de Duitser op tijd bij de afgevallen bal was om hem binnen te werken en de 0-1 te maken.

Tien minuten later was de stand echter weer gelijk. De ster van de laatste weken, Gervane Kastaneer, was beslissend door sterker te zijn in een duel en de bal door te koppen richting Mike Havenaar. De spits nam de bal behendig mee en mikte hem daarna vanuit de lucht in de verre hoek, waardoor hij doelman Bram Castro kansloos liet. Deze mooie goal besloot de échte actie van de eerste helft, die afgefloten werd met een 1-1 tussenstand.

Al vroeg in de tweede helft kreeg Bel Hassani een grote kans om op de 1-2 te komen. Bel Hassani kreeg op de rand van het strafschopgebied een vrije kans om voor een hernieuwde voorsprong te zorgen, alleen schoot hij veel te wild en ging de bal over. Beide ploegen stonden weer quitte toen een kopbal van Havenaar in de 58ste minuut op solide wijze werd gekeerd door Bram Castro.

Het Haags kwartiertje leek inderdaad een Haags kwartiertje te worden toen Havenaar in de tachtigste minuut een penalty versierde. Hij ging zelf achter de bal staan en was dermate zelfverzekerd dat hij de bal door het midden stiftte. Het eindigde alleen in een blamage voor de Japanse spits; zijn panenka ging over. Ook in het restant van het duel, waarin de thuisploeg het meeste aanspraak maakte op de 2-1, bleef het gelijk.

Gezien het spelverloop zullen beide ploegen enige vrede kunnen opbrengen voor de uiteindelijke remise. De Heraclieden komen op vijf punten uit vier wedstrijden, een redelijk resultaat. ADO’s foutloze run wordt door het gelijkspel een halt toegeroepen; de Hagenaren staan nu op tien punten, wat goed is voor een derde plaats.

Door: Nino Vemeulen