10.09.2016 15:10

Guardiola verslaat Mourinho in stadsderby

De spelers van Manchester City hebben reden tot juichen op Old Trafford. De ploeg van trainer Pep Guardiola komt met 0-2 voor tegen stadsgenoot Manchester United. (10.09.2016).

Manchester City heeft zaterdagmiddag de grote rivaal Manchester United op drie punten gezet door te winnen in de derby op Old Trafford. De ploeg van Pep Guardiola had het betere van het spel en won uiteindelijk verdiend met 1-2. Deze stand was bij rust al bepaald.

Kun Agüero was de grote afwezige bij City. De Argentijnse spits was geschorst vanwege het uitdelen van een elleboogstoot en werd vervangen door de 19-jarige Kelechi Iheanacho. Bij het eerste gevaar was de jonge Nigeriaan direct betrokken. Iheanacho won het duel van Eric Bailly en kopte de bal door naar de diepgaande Kevin De Bruyne. De Belg zette Daley Blind op het verkeerde been en schoot, oog in oog met doelman David De Gea, de bal in de benedenhoek: 0-1. De bezoekers hadden de toon gezet en domineerden na de openingstreffer de wedstrijd. United had weinig in te brengen en grosseerde in foutieve passes.

Tien minuten voor rust schoot De Bruyne op de binnenkant van de paal. Vlak voor het doel stond Iheanacho vrij genoeg om de bal simpel in het doel te werken: 0-2. Opnieuw liet Blind zich niet van zijn beste kant zien. Onze landgenoot hief het buitenspel van de Nigeriaanse doelpuntenmaker op. Vlak voor rust veranderde echter een hoop. Uit het niets kwam het zwak spelende United op 1-2. De debuterende doelman Claudio Bravo tastte mis bij een hoge voorzet en zag Zlatan Ibrahimović scoren met een harde volley. In blessuretijd kreeg de Zweedse spits nog kansen op meer via een te zachte kopbal en slap schotje.

Mourinho greep na rust in en bracht direct Ander Herrera en Marcus Rashford in plaats van Henrikh Mkhitaryan en Jesse Lingard. Het grote talent Rashford deed al snel van zich spreken door Zlatan te bedienen met een wippertje. De Zweed werd echter goed verdedigd, waardoor doelgevaar uitbleef. United rook bloed en gooide vol de beuk erin. Het leidde tot gele kaarten voor Marouane Fellaini en Zlatan. Ook Guardiola greep in. De manager van City bracht Fernando en debutant Leroy Sané in plaats van Iheanacho en Raheem Sterling.

Ondanks het betere spel van United bleven de mogelijkheden voor het doel uit. Na de sterke openingsfase nam City zodoende het initiatief over. Een doelpunt van invaller Rashford werd een kwartier voor tijd terecht afgekeurd. Zlatan stond namelijk hinderlijk buitenspel voor de neus van doelman Bravo. Even later was City gevaarlijk via een hoekschop. Nicolás Otamendi kreeg zijn voet echter niet goed tegen de bal door goed werk van Bailly. De grootste kans op 1-3 was echter voor De Bruyne. De maker van de 0-1 schoot op aangeven van invaller Sané de bal op de binnenkant van de paal.

De slotfase was zeer verhit. Maar ondanks de achterstand kon United weinig potten breken. De beste mogelijkheden bleven immers voor het City van Guardiola. De ruststand bleek uiteindelijk ook de stand na negentig minuten: 1-2. Manchester City wint zo de eerste derby van het seizoen. De Citizens zetten de buurman op drie punten achterstand en staan op twaalf uit vier. United viel tegen en moest het onderspit delven tegen een verzorgend spelend City. Guardiola heeft het gelijk aan zijn zijde en overtreft met zijn tactisch plan United-coach Mourinho.

Door: Koen Larmit