10.09.2016 18:01

Arsenal in extremis langs taai Southampton

Laurent Koscielny (r.) scoort, op zijn verjaardag, met een prachtige omhaal in de wedstrijd tussen Arsenal en Southampton. (10-09-2016)

Een wisselvallig spelend Arsenal heeft zaterdagmiddag in extremis de overwinning kunnen pakken tegen Southampton. Santi Cazorla was in de blessuretijd beslissend met een rake penalty.

Arsenal startte voor het duel met Southampton met twee nieuwelingen in de basis. Shkodran Mustafi en Lucas Pérez, die de overgebleven miljoenen van Arsenal opslokten in de slotfase van de transferperiode, mochten gelijk in de basis beginnen. Zij moesten wel toestaan dat de uitploeg vele malen beter begon aan de wedstrijd. Een toevallige grote kans voor Mesut Özil in de negende minuut was slechts een incident voor The Saints, die het eerste kwart domineerden.

Dat betaalde zich uiteindelijk in minuut achttien uit. Southampton ontving een vrije trap op zo'n zeventien meter van het doel van arbiter Robert Madley. Dušan Tadić wipte deze over de muur heen en raakte daarop de lat, alleen kreeg een ongelukkige Petr Čech de bal op zijn rug en rolde deze alsnog over de doellijn. Een klap voor The Gunners, die zwak speelden het eerste halfuur.

Uiteindelijk wist Arsenal zich te herpakken in de 29ste minuut. In een incidenteel offensief kreeg de ploeg van Arsène Wenger een hoekschop, die via een aantal hoofden werd gepromoveerd tot een prachtig omhaaldoelpunt van Laurent Koscielny. Bij deze stand bleef het in de tweede helft, waarin het laatste kwartier niet kon tippen aan het eerste halfuur.

Na een behoudend begin aan de eerste helft kwam Arsenal op den duur wat meer los. The Gunners creëerden hier en daar wat kansen en kregen een aanvallende impuls met het inbrengen van Olivier Giroud en Alexis Sánchez. Toch was de grootste kans van het derde kwart voor The Saints. Onoplettendheid in de Londense defensie gaf Tadić de kans om invaller Shane Long door te steken, alleen ging het stiftje van de Ierse spits naast.

Uiteindelijk moest het voor aankomen op de slotfase van het duel. Beide ploegen kregen kansen voor de beslissende treffer. In de 84ste minuut kon Shane Long niet profiteren van een mogelijkheid, die hem werd opgelegd door een door Čech gelost schot van Pierre-Emil Højbjerg. Aan de andere kant kon Olivier Giroud een prachtige voorzet van Santi Cazorla niet promoveren tot doelpunt.

Zo leek het af te stevenen op 1-1, maar in de blessuretijd ging het tóch nog mis voor Southampton. José Fonte beging een overtreding in het strafschopgebied en schonk daarmee een strafschop aan Arsenal. Deze werd feilloos benut door Santi Cazorla. Zodoende was de eindstand 2-1 in het Emirates Stadium.

The Gunners mogen zich met de zege in hun handjes wrijven. Het scheelde erg weinig of Arsenal had maar een punt overgehouden aan dit duel. De schade qua aantal verliespunten blijft dankzij de late goal op vijf staan. Southampton leek in Noord-Londen eindelijk af te stevenen op een meevaller, alleen blijft door de nederlaag op twee punten staan. Dit duel is echter wel hoopgevend voor de equipe van Claude Puel.

Door: Nino Vermeulen