11.09.2016 14:20

Feyenoord pakt alweer vijfde zege op een rij

Dirk Kuyt (l.) heeft zojuist zijn Feyenoord op een 1-0 voorsprong gezet tegen ADO Den Haag. Karim El Ahmadi (r.) vliegt zijn aanvoerder om de nek. (11-09-2016)

Feyenoord maakte het zondag onnodig spannend in De Kuip. De Rotterdammers lieten na om de wedstrijd bij een 2-0 voorsprong op slot te gooien. Ludcinio Marengo kon de spanning terug brengen vlak voor tijd, maar ADO kon Feyenoord niet meer pijn doen. Karim El Ahmadi bepaalde in de blessuretijd de eindstand: 3-1.

Željko Petrović moest voorin puzzelen tegen Feyenoord. Ruben Schaken miste de wedstrijd tegen zijn oude club door een hamstringblessure en spits Mike Havenaar was te ziek om te starten. De trainer hoopte met de snelheid van Gervane Kastaneer en Sheraldo Becker de Rotterdammers pijn te kunnen doen. Daar bleek in de eerste helft geen sprake van. De mannen van Giovanni van Bronckhorst waren heer en meester in De Kuip.

In de zesde minuut had de openingstreffer op het scorebord moeten staan, maar van dichtbij kregen Jens Toornstra en Nicolai Jørgensen de bal niet voorbij doelman Ernestas Šetkus. Feyenoord had veel dreiging, maar echt grote kansen bleven uit. Net op het moment dat de bezoekers iets beter in de wedstrijd kwamen, sloeg de thuisploeg genadeloos toe. Eerst was het Dirk Kuyt die in de rebound raak schoot. Eén minuut later stuurde Toornstra met een heerlijke assist spits Jørgensen weg en de spits verdubbelde de score.

Feyenoord wilde direct na rust de wedstrijd op slot gooien, maar de lat bracht ADO redding op het schot van Kuyt. Ook Toornstra was dichtbij de 3-0, maar de speler kon zijn oude club geen pijn doen. Zo bleef de club uit Rotterdam de betere ploeg, maar was het voetbal minder verzorgd. De bezoekers probeerden de aansluitingstreffer te forceren, maar ADO was niet bij machte om echt gevaarlijk te worden.

Tot vier minuten voor tijd. Marengo kon van dichtbij binnen koppen, doelman Brad Jones gaf de rebound weg en die was wel raak voor de invaller. Zo braken er spannende minuten aan in De Kuip. De club uit Den Haag probeerde de gelijkmaker te forceren, maar het was El Ahmadi die in de blessuretijd het laatste woord had: 3-1.

De zege is een goed begin van Feyenoord van een belangrijke week. Donderdag komt Manchester United op bezoek voor de Europa League. En volgende week zondag wacht een grote test voor Feyenoord in de competitie. Dan moet de koploper op bezoek bij nummer twee PSV. De Rotterdammers verdedigen twee punten voorsprong. Voor ADO is zaterdag de volgende wedstrijd. In eigen huis wacht dan FC Twente.

Door: Ilona van der Werf