11.09.2016 16:26

Go Ahead te sterk voor teleurstellend Roda

Kevin Brands (r.) loopt juichend weg nadat hij Go Ahead Eagles op voorsprong heeft gezet tegen Roda JC. (11-09-2016)

Go Ahead Eagles heeft zondagmiddag de eerste driepunter van het seizoen geboekt. De ploeg van trainer Hans de Koning was dankzij goals van Kevin Brands en Darren Maatsen met 2-0 te sterk voor Roda JC.

Met de in Deventer teruggekeerde Jarchinio Antonia in de basis begon Go Ahead aan de degradatiekraker. De thuisploeg liet het initiatief aan Roda en loerde zelf op de counter. Daarmee creëerde het meer gevaarlijke momenten voor het doel van de opponent dan de Kerkradenaren. Uiteindelijk maakte Go Ahead in de 27ste minuut ook de openingstreffer. Arbiter Ed Janssen beoordeelde een discutabele beweging van Roda-spits Simon Church als hands en legde de bal op de stip. Daar werd dankbaar gebruik van gemaakt door Kevin Brands, die doelman Benjamin van Leer de verkeerde hoek in stuurde.

In het restant van de eerste helft nam ook Go Ahead hier en daar het initiatief en was het meermaals gevaarlijk via de vleugels, maar tot doelpunten kwam het voor de rust niet meer. Zodoende moest het voor Roda in de tweede helft gebeuren. Maar de Kerkradenaren waren erg matig in het tweede bedrijf; alleen Adil Auassar mocht twee kansen op zijn naam schrijven in het eerste halfuur, maar de middenvelder zat niet goed in de wedstrijd en verprutste beiden. Go Ahead kon de pogingen tot aanvallen van Roda zonder al te veel moeite afslaan.

Ook in de slotfase kon Roda erg weinig opbrengen en moest het meeste balbezit aan Go Ahead laten. Uiteindelijk viel de absolute beslissing in de 89ste minuut. Een lange uittrap van Theo Zwarthoed belandde voor de voeten van invaller Darren Maatsen, die de bal fraai onder controle bracht en minstens zo mooi in de korte hoek krulde. Bij 2-0 bleef het uiteindelijk in de Adelaarshorst.

Go Ahead klimt dankzij de eerste overwinning van de competitie naar plek veertien op de ranglijst. De eerste zege zal veel hoop geven voor De Koning en zijn mannen, die met licht positivisme vooruit mogen kijken op dit seizoen. Roda blijft dankzij de teleurstellende nederlaag op drie punten staan uit vijf duels, wat betekent dat ze in de degradatiezone terechtkomen. Dit duel bewijst voor coach Yannis Anastasiou dat er nog een hoop werk aan de winkel is.

Door: Nino Vermeulen