17.09.2016 20:20

FC Twente zet ADO Den Haag gemakkelijk opzij

FC Twente viert de 1-0 van Enes Ünal (m.) tijdens het competitieduel met ADO Den Haag (17-09-2016).

FC Twente heeft zaterdagavond in eigen huis de derde overwinning van dit seizoen geboekt. In Enschede won de ploeg van trainer René Hake met 4-1 van ADO Den Haag. Enes Ünal werd de grote man in de Grolsch Veste.

Trainer Hake kon zaterdagavond niet beschikken over rechtback Hidde ter Avest en aanvaller Chinedu Ede. Zij werden in de basisopstelling vervangen door Jeroen van der Lely en Bersant Celina. De bezoekers uit Den Haag waren zonder Gervane Kastaneer afgereisd naar Enschede. Ook Kevin Jansen stond niet in de basis. Hun plaatsen werden opgevuld door Ludcinio Marengo en Mike Havenaar.

In de eerste helft pakte FC Twente de bezoekers direct bij de keel. De Tukkers kwamen dan ook vroeg op voorsprong. In de dertiende minuut verdiende Enes Ünal een vrije trap, die hij op fantastische wijze tegen de touwen schoot. Even later was het bijna opnieuw raak vanuit een vrije schop. Dit keer was het Yaw Yeboah die een poging waagde, maar zijn schot verdween net naast het doel van ADO Den Haag-doelman Ernestas Šetkus. Joachim Andersen maakte dat moment al niet meer mee. Hij moest zich laten wisselen met een schouderblessure. Giorgios Katsikas was zijn vervanger. De 2-0 kwam er uiteindelijk toch nog voor de pauze. Een fraaie actie van Kamohelo Mokotjo werd door topscorer Ünal in de korte hoek geknikt.

Na de rust greep ADO Den Haag-trainer Željko Petrović hard in. Marengo en Wilfried Kanon keerden niet terug. Zij werden vervangen door Dennis van der Heijden en Kevin Jansen. Veel resultaat leverde dat niet op. Kort na de thee gooide jongeling Celina het duel in het slot. In tweede instantie schoot hij de 3-0 binnen voor een open doel. Dat de score vervolgens niet verder opliep, lag vooral aan FC Twente zelf. Via Celina en Ünal kreeg de thuisploeg nog goede kansen op een grotere marche. Zij lieten echter na te scoren. ADO Den Haag kwam via Havenaar nog dicht bij de eretreffer, maar zijn poging vloog voorlangs. In de slotfase ramde Tim Hölscher een vrije trap tegen het houtwerk. Aan de overkant tekende invaller Jansen op aangeven van Schaken nog voor de 3-1. Even later was Kamohelo Mokotjo verantwoordelijk voor het slotakkoord. Hij schoof in de rebound de vierde treffer van FC Twente binnen.

Door de zege komt FC Twente op negen punten uit zes duels. ADO Den Haag blijft de Tukkers nog wel voor. Zij behaalden uit de eerste zes wedstrijden tien punten.

Door: Bob van Dijk